"Stravične brojke ne smiju nikog ostaviti ravnodušnim"

Đukanović: Zdravlje građana je u ozbiljnoj opasnosti, moramo se uzdići iznad svih podjela...

"Ono što je u aprilu ili maju prošle godine bila tužna vijest u prijateljskim zemaljama širom svijeta sa daleko većim brojem stanovnika, zbog čega sam šefovima država u ime građana Crne Gore i u svoje ime upućivao izraze saosjećanja i solidarnosti, danas je naša tragična realnost"

48187 pregleda 1622 reakcija 196 komentar(a)
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore
Đukanović, Foto: Služba za informisanje predsjednika Crne Gore

Stravične brojke o svakodnevnom porastu broja umrlih i zaraženih ne smiju nikoga u Crnoj Gori ostaviti ravnodušnim, saopštio je danas Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore.

On se kako je saopšteno iz Službe za informisanje predsjednika Crne Gore obratio povodom aktuelne epidemiološke situacije.

"Zdravlje naših građana je u ozbiljnoj opasnosti", istakao je Đukanović.

On je rekao da je za nesto više od 11 mjeseci od posljedica infekcije koronavirusom preminulo preko 1.000 građana Crne Gore.

"Ono što je u aprilu ili maju prošle godine bila tužna vijest u prijateljskim zemaljama širom svijeta sa daleko većim brojem stanovnika, zbog čega sam šefovima država u ime građana Crne Gore i u svoje ime upućivao izraze saosjećanja i solidarnosti, danas je naša tragična realnost. Zato apelujem na državne institucije na svim nivoima, na sve društvene subjekte i građane da se vratimo onim aktivnostima i odgovornom ponašanju kao u prvom talasu epidemije, što nam je omogućavalo podnošljivu kontrolu situacije", istakao je Đukanović.

On je dodao da su više nego ikad potrebni sistemski pristup, timsko djelovanje nadležnih institucija, profesionalnost, efikasnost i solidarnost, u obavljanju svih poslova.

"U tom cilju neophodno je ažurno uvođenje i energična primjena adekvatnih epidemioloških mjera, efikasna i djelotvorna kontrola njihovog poštovanja, zatvaranje granice za ulazak u Crnu Goru bez PCR testa, kao i ubrzanje procesa imunizacije stanovništva u interesu efikasnije i dugoročnije zaštite zdravlja stanovništva. Da bi uspjeli u tome moramo se uzdići iznad svih podjela, zaboraviti na međusobne optužbe i na sve razlike i nesuglasice političke i druge prirode, pokazati da smo kao društvo dorasli ovom izazovu i vremenu u kojem živimo", kazao je Đukanović.

Preporučujemo za Vas