Osnovano udruženje ICT Cortex

“ICT Cortex ima za cilj da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, te da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju…", navode iz udruženja

3455 pregleda 45 reakcija 3 komentar(a)
Tarik Zaimović, Foto: ICT Cortex
Tarik Zaimović, Foto: ICT Cortex

Digitalna tranformacija privrede i javne uprave, edukacija ICT kadrova, generisanje dodatnog izvoza kroz IT usluge i proizvode, planovi su udruženja za informacione tehnologije, inovacije, edukaciju, dizajn i tehnološki razvoj - ICT Cortex.

To je saopšteno nakon nedavne osnivačke skupštine, na kojoj su definisani pravci djelovanja i izabrano rukovodstvo.

ICT Cortex čine predstavnici IT zajednice koja zapošljava polovinu ukupnog kadra u crnogorskom ICT sektoru: Alicorn, Amplitudo, Bild Studio, Codeus, Codingo, Coinis, Data Design, Dev Club, Fleka, Logate i Oykos Development. Te firme, kako su saopštili, generišu 10 odsto ukupnog izvoza države.

“ICT Cortex ima za cilj da bude predvodnik u digitalnoj transformaciji privrede i javne uprave, te da unaprijedi okvir i ekosistem koji je neophodan za obezbjeđivanje digitalnih inovacija u industriji i obrazovanju… Za potrebe ovog projekta, članice osnivači će izdvojiti preko milion eura, a očekuje se i podrška države kroz privatno-javno partnerstvo”, navode iz udruženja.

ICT Cortex
foto: ICT Cortex

Dodaju da je manjak stručnih kadrova jedan od glavnih problema IT industrije, te da će stoga iz budžeta udruženja izdvojiti 70 odsto sredstava.

“Kroz programe edukacije, planira se stručno osposobljavanje najmanje 200 osoba godišnje, sa ciljem da barem 50 odsto bude zaposleno”, navode.

Za izvršnog direktora udruženja izabran je Tarik Zaimović, osnivač i direktor kompanije Bild studio, dok je predsjednik Skupštine Branimir Bukilić (Data Design).

U UO su Nenad Novović (Amplitudo), Sanja Gardašević (Alicorn), koja je izabrana i predsjednicu UO, Dejan Petković (Coinis), Branimir Bukilić (Data Design), Miloš Milošević (Fleka), Ivica Tatar (Logate) i Filip Anđelić (Oykos Development).

Bonus video: