Podgorica: Uoči Nikoljdana raste cijena ribe, kg šarana od pet do devet eura

Osim najtraženijeg šarana, prema riječima prodavaca, najbolje prolazi i ostala riječna i jezerska riba, dok interesovanje za morsku ribu nije tako veliko
905 pregleda 3 komentar(a)
Ribarnica, Foto: Milica Đurović
Ribarnica, Foto: Milica Đurović
Ažurirano: 15.12.2017. 16:21h

Kilogram krupnog šarana na Zelenoj pijaci „Gintaš“ juče je koštao 9 eura, dok su manji šarani cijenjeni pet eura kilogram. Cijene su, kao i svake godine, porasle uoči Nikoljdana.

"Najtraženiji nam je krupni šaran, čija je cijena najviše i porasla u posljednjem periodu. Sada košta oko 9 eura, a nedavno se mogao kupiti od tri do sedam eura. Očekujemo da će najveću cijenu dostići tokom subote i nedjelje, kada je potražnja najveća, uoči slave“, kazala je Zorica, jedna od prodavačica u ribarnici pijace u Tržnom centru „Mall of Montenegro“.

Brojni stanovnici Podgorice će slaviti 19. decembar, Svetog Nikolu, te na pijaci očekuju i veći promet.

"Ovih dana nemamo puno mušterija, ali očekujemo da će se situacija promijeniti nabolje, makar u narednih nekoliko dana, a što se cijene ribe tiče, ona je niža od one koju je dostigla prošle godine“, dodala je Zorica.

Osim najtraženijeg šarana, prema riječima prodavaca, najbolje prolazi i ostala riječna i jezerska riba, dok interesovanje za morsku ribu nije tako veliko.

"Cijena pastrmke se nije mijenjala i košta 4,5 eura. Kinez je euro, suva ukljeva 5 eura, a suvi šaran se kreće od 10 do 20 eura. Jegulja je od 15 do 20 eura, dok je marinada od 10 do 15 eura“, kazao je ribolovac Vesko.

Prodavci tvrde i da ih često posjećuje inspekcija koja im traži dozvole i kontroliše način rada.

Prodajom su manje zadovoljni prodavci voća i povrća na zelenoj pijaci, više njih se žalilo da u proteklom periodu skoro da uopšte nemaju profita, da najveći dio novca odlazi na zakup tezgi i kupovinu proizvoda.

Iako je ponuda voća i povrća dobra, ipak se primjećuje da se pojedine sorte jabuka uopšte ne mogu naći na pijaci, što je i uticalo na cijenu jabuka.

"Ova godina nije bila dobra za jabuke, pa je i ponuda oskudnija. Zato njihova cijena varira od 50 centi za domaće pa do 1,20 eura“, kazala je jedna od prodavačica na zelenoj pijaci u Gintašu.

Bonus video: