NAJAVLJENA EDUKACIJA, ALI I KONTROLA

Kolašin: Udruženom akcijom protiv pirotehnike

Policija obećala pomoć nadležnim inspekcijama, kontrola će biti naročito intenzivna oko škola i u pijačnom dijelu....
178 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 15.12.2017. 15:58h

Uspješno sprečavanje upotrebe pirotehničkih sredstava i neželjenih posljedica naročito po djecu, kolašinska policija će moći da realizuje samo uz saradnju sa lokalnim službama, upravama škola i roditeljima.

U Kolašinu ne postoji prodavnica koja ima dozvolu za prodaju pirotehnike, a prema zakonu ni jedno dijete ne može kupiti nešto od tih sredstva.

To je, između ostalog, kazao komandir Odjeljenja bezbjednosti (OB) Danko Gogić, na sastanku koji je organizovao za sve koji, prema procjeni policije, mogu da pomognu u preventivnim aktivnostima.

Gogić je rekao da će se aktivnosti odvijati u dva pravca - kroz edukaciju djece, ali i kroz kontrolu nelagalnog prometa pirotehničkih sredstva.

Istakao je da će policija pomoći nadležnim inspekcijama i da će kontrola prodavaca biti naročito intenzivna oko škola i u pijačnom dijelu.

“Sa kolegama iz turističke inspekcije obavljaćemo kontrolu svih objekata u kojima se mogu prodavati pirotehnička sredstva... Preventivne akcije i edukacija djece, prema mom iskustvu, imaju mnogo uspjeha. Održaćemo u osnovnoj školi edukativna predavanja o posljedicama korištenja pirotehnike, a biće istaknuti i flajeri. Biće organizovan i ciljane akcije kontrole na magistrali, ali i u željezničkom saobraćaju, kako bi se spriječio nelegalni promet”.

Sa direktorom OŠ „Risto Manojlović“ Zoranom M. Rakočevićem, dogovorena je konkretna saradnja.

Učesnici sastanka istakli su neodgovornost roditelja, koji djeci dozvoljavaju, ili čak i kupuju pirotehniku.

Tržišni inspektor Miško Dožić kritikovao je zakonska rješenja, ocijenivši da pirotehniku ne bi smio niko da prodaje.

Podršku policiji obećali su i iz NVO „Natura“ i iz Komunalne policije.

Na sastanku se, iako su pozvani, nijesu pojavili predstavnici SMŠ „Braća Selić“, Hitne pomoći i Doma zdravlja.

Galerija

Preporučujemo za Vas