"U CRNOJ GORI SVE DOBRO FUNKCIONIŠE NA PAPIRU"

Mitrović: Manje ekološke države, sa više ekoloških problema nema

Debati su osim Botunjana, prisustvovali i mještani Dajbaba, Ljajkovića, Srpske, Lekića, Kokota, Grbavaca i Donje Zete, rasprava je na momente bila veoma žučna, dok su pojedini salu napustili revoltirani što su pozvani predstavnici "Vodovoda" poručivši da gradnju neće dozvoliti
109 pregleda 1 komentar(a)
Milorad Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Milorad Mitrović, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 15.12.2017. 15:56h

 Direktor Nevladine organizacije "Breznica" iz Pljevalja  Milorad Mitrović poručio je da su mještani Botuna morali da budu upoznati sa projektom izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda. 

"Da li moraju građani da se pitaju šta se to radi u njihovom dvorištu, moraju da se pitaju i moraju da daju svoju saglasnost. Sve ovo dobro zvuči na papiru i u projektima, svaka obećanja donosioca odluka da će biti ovako ili onako, vođen nekom dosadašnjom praksom i nekim očiglednim stvarima u Crnoj Gori, sa našim mentalitetom, baš ne funkcioniše sve dobro", istakao je Mitrović na sinoćnoj javnoj debati u Kulturno informativnom centru "Zeta" u Golubovcima, posvećenoj projektu izgradnje uređaja za prečišćavanje otpadnih voda.

Debati su osim Botunjana, prisustvovali i mještani Dajbaba, Ljajkovića, Srpske, Lekića, Kokota, Grbavaca i Donje Zete, rasprava je na momente bila veoma žučna, dok su pojedini salu napustili revoltirani što su pozvani predstavnici "Vodovoda" poručivši da gradnju neće dozvoliti. 

Mitrović je kazao je da u Crnoj Gori sve dobro funkcioniše na papiru, a da manje ekološke države, sa više ekoloških problema nema.

"Zapanjen sam činjenicom da je ogroman broj NVO iz Podgorice, svih ovih godina veoma malo ili nikako poklanjao pažnju zagađenju zetske ravnice i ovih sela, koja gravitiraju Kombinatu aluminijuma. Veliki broj  NVO i iz Podgorice posvećuje značajnu pažnju problemima u Pljevljima, prosto neobično", istakao je Mitrović.

On  je kazao da će ekološki NVO sektor pratiti situaciju oko aktivnosti i izgradnje  postrojenja i da će  biti, kao i do sada uvijek, na strani građana.

"Pozivam vas  da se organizujete i da na jedan građanski način, pratite sve ove aktivnosti, koje se rade, a mi, odnosno ekološki NVO sektor, budite sigurni daćemo podršku i učinićemo sve da  dignemo glas protiv svih onih projekata, koji nijesu ekološki i nijesu dobri za jedno područje", poručio je Mitrović, koji je debati prisustvovao sa direktorom NVO "Ozon" iz Nikšića Aleksandrom Perovićem.

Direktor "Vodovoda i kanalizacije" Podgorica, Vladan Vučelić ponovio je da se uređaj mora graditi na lokaciji u Botunu, jer je  to svih pet studija, koje su radili stranci pokazalo kao idealnu lokaciju.

On je istakao da će postrojenje  apsolutno biti ekološko, odnosno neće zagađivati okolinu.

Predsjednik Odbora Direktora borda "Vodovoda i kanalizacije" Petar Živković kazao je da će kvalitet vode rijeke Morače, kada postrojenje bude završeno biti A1.

"Odnosno tom vodom će moći da se zalivaju bašte, a to sada nije slučaj", kazao je Živković

Mještani Botuna poručili su da su protiv izgradnje postrojenja  za prečišćavanje otpadnih voda u njihovom naselju, jer smatraju da će ionako devastirana životna sredina da bude još više uništena.

Istakli  su da će se protiv toga boriti svim zakonskim sredstvima, ali i živim štitom, jer su ih stručnjaci uvjeravali i prije gradnje Kombinata aluminijuma da će sve biti u redu, ali da je sada to područje crna ekološka tačka.

Preporučujemo za Vas