NPCG: Požar u NP Lovćen pod kontrolom

Crkvi u katunu Majstori, kao i ostalim objektima, za sada ne prijeti opasnost

4683 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NPCG
Foto: NPCG

Nacionalni parkovi Crne Gore saopštili su da je požar u Nacionalnom parku Lovćen pod kontrolom.

Požar većih razmjera primarnog lokaliteta sa budvanske opštine izbio je juče na području NP Lovćen u blizini katuna Majstori, a otežavajuća okolnost bila je što je duvao jači južni vjetar.

„Iako je vatrena stihija lokalizovana na području Nacionalnog parka u prijepodnevnim časovima danas (2. marta ove godine), iznova je došlo do njenog aktiviranja usljed jakog vjetra. U ovom trenutku gori suva trava i nisko rastinje, u manjem intenzitetu. Međutim, nadamo se da će niske temperature tokom noći učiniti svoje i da ćemo uspjeti da požar držimo pod kontrolom. Crkvi u katunu Majstori, kao i ostalim objektima, za sada ne prijeti opasnost“, kazao je šef Službe zaštite NP Lovćen Đorđe Kaluđerović.

Služba zaštite NP Lovćen, kako je saopšteno, u stalnoj komunikaciji sa komandirom Službe zaštite i spasavanja Prijestonice preduzima sve potrebne mjere kako bi u potpunosti suzbili požar. Dodaju da je predsjednik lovačkog društva Budve Nebojša Lučić iskazao spremnost da se sa članovima tog društva i volonterima uključi u akciju gašenja zaštićenog područja, ukoliko bude bilo potrebe.

"Služba zaštite Parka je i dalje na terenu i ujedno apeluje na sve korisnike prostora da se sa pažnjom odnose prema ukupnim vrijednostima ovog zaštićenog prirodnog područja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: