Plaćala kiriju za državni stan, a sad je izbacuju

U baraci u Smajlagića Polju, Sanja Šćepanović živi od 2015. godine i narušenog je zdravlja

19818 pregleda 107 reakcija 5 komentar(a)
Baraka u Smajlagića Polju, Foto: Dragana Šćepanović
Baraka u Smajlagića Polju, Foto: Dragana Šćepanović

Kolašinka Sanja Šćepanović (50) više neće moći da živi u baraci koja je opštinsko vlasništvo i takozvani nužni smještaj za one bez krova nad glavom.

Da mora da napusti stan, rekli su joj, kako kaže za “Vijesti“, policija, izvršitelji i advokati. U stanu u baraci u Smajlagića Polju živi od 2015. godine, razvedena je i narušenog zdravlja, a ovih dana očekuje je i operacija.

Zvanično, baraka u kojoj živi je opštinsko vlasništvo, objekat kolektivnog stanovanja za nevoljnike koji nemaju gdje drugo da žive. Nekim čudom, kako kaže, a kako su njoj objasnili iz policije, stan je sada vlasništvo jedne Kolašinke koja je ranije tu stanovala sa majkom.

“Ne znajući da je ovo objekat za nužni smještaj, ja sam ovdje uselila 2015. godine i toj ženi plaćala redovno kiriju, sve do 2017. U septembru te godine iz Opštine su mi kazali da je objekat njihov, da ne plaćam kiriju da sam griješila i što sam to uopšte činila i da nastavim da stanujem ovdje. Tada su pozvali tu ženu i ona se složila. Tako je bilo sve do marta ove godine i od tada počinju moje muke“, priča Šćepanović.

Kaže ne zna gdje će se vratiti poslije operacije, a svakog dana očekuje da je izbace iz stana. Bez ikavih je prihoda i bez mogućnosti da iznajmi podstanarsku sobu.

“Izuzetno mi je teško. Pripremam se za operaciju, razmišljam o tome, a svakodnevno strepim da će banuti policija sa izvršiteljem da izbace i mene i ovo stvari što imam. Ne znam šta se desilo i kako je došlo do ovoga. Ne znam na osnovu kakvih papira se to radi. Iz Opštine žele da pomognu, ali za sada nijesu našli rješenje“, kaže ona.

Ima kopiju ugovora o korišćenju stana koji je sačinjen između Zajednice stanovanja i žene koja sada traži da se Šćepanović iseli. Na dokumentu je nečitak datum, ali se vidi da je stan toj Kolašinki i njenoj, sada pokojnoj, majci, stan dat na korištenje uz obavezu plaćanja stanarine od 369 dinara. Ne piše kada ističe ugovor, ali je precizirano da nosilac stanarskog prava treba da, po isteku ugovora, preda stan u stanju u kojem je stan primio.

Iz kolašinske Opštine podsjećaju da se eventualna promjena statusa vlasništva stana u objektu kolektivnog stanovanja u Smajlagića Polju, desila prije više godina.

“Kada ustanovimo sve relavantne činjenice oko tog, bićemo u prilici da tražimo rješenja. Naravno, ima i volje i potrebe da se pomogne sugrađanki Šćepanović, kao i ostalima koji imaji iste teškoće, što smo do sada i činili. Podsjećamo da su donesene odluke i programi, koje se odnose na socijalno stanovanje, a koji bi na kvalitetan način trebalo da urede tu važnu oblast”, rekli su “Vijestima“ u lokalnoj upravi.

Program socijalnog stanovanja, kao i Odluku o rješavanju stambenih potreba po osnovu prava na socijalno stanovanje, lokalni parlament je usvojio u novembru prošle godine. Ni u jednom od ta dva dokumenta ne postoje podaci o broju onih koji bi u Kolašinu mogli da koriste ta prava. Nema ni rokova za realizaciju planiranih aktivnosti.

Bonus video: