Mjere mogu biti i pooštrene?

Protiv koronavirusa do juče popodne vakcinisana je 1.531 osoba, a dolazak prvih 30.000 doza kineske Sinofarm vakcine najavljen je za danas

18274 pregleda 17 komentar(a)
Detalj sa graničnog prelaza Boža, Foto: Boris Pejović
Detalj sa graničnog prelaza Boža, Foto: Boris Pejović

Zdravstvene vlasti danas bi mogle predstaviti nove mjere za suzbijanja širenja koronavirusa.

To je “Vijestima” potvrđeno kasno sinoć nakon zasjedanja Savjeta za suzbijanje koronavirusa. Savjet bi, prema nezvaničnim informacijama, trebalo i danas da se sastane i donese konačne zaključke - da li važeće mjere, donešene prošle sedmice, ostaju na snazi do 10. marta ili će biti dodatno pooštrene.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović smatra da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća, ali nije alarmantna. Ona je, gostujući u Bojama jutra na Televiziji Vijesti, kazala da je popunjenost bolnica 75 odsto i da je to momenat kada treba propisivati rigoroznije mjere.

“Ovo sada je rezultat pojave novih mutagenih oblika virusa i nepoštovanja mjera”, kazala je Borovnić Bojović.

Zdravlje građana Crne Gore je u ozbiljnoj opasnosti, ocijenio je predsjednik Milo Đukanović. On je poručio da je potrebno ažurno uvođenje i energična primjena mjera, efikasna kontrola njihovog poštovanja i zatvaranje granice za ulazak u državu bez PCR testa.

Đukanović je u izjavi povodom aktuelne epidemiološke situacije kazao da je za nešto više od 11 mjeseci od posljedica infekcije koronavirusom preminulo više od hiljadu građana Crne Gore.

„Ono što je u aprilu ili maju prošle godine bila tužna vijest u prijateljskim zemljama širom svijeta sa daleko većim brojem stanovnika, zbog čega sam šefovima država u ime građana Crne Gore i u svoje ime upućivao izraze saosjećanja i solidarnosti, danas je naša tragična realnost“, naveo je Đukanović.

On je apelovao na državne institucije, sve društvene subjekte i građane da se vrate onim aktivnostima i odgovornom ponašanju kao u prvom talasu epidemije.

Protiv novog koronavirusa do juče popodne vakcinisano je 1.531 osoba, a dolazak prvih 30.000 doza kineske Sinofarm vakcine najavljen je za danas.

U uputstvu objavljenom na sajtu covidodgovor.me navodi se da se u prvih pet prioritetnih kategorija za vakcinaciju protiv koronavirusa nalazi 110 hiljada ljudi. U prvoj grupi su štićenici domova za stare i institucija za smještaj osoba sa težim poremećajima razvoja, kao i osoblje koje se brine o njima, u koju spada oko 1.000 korisnika i preko 600 zaposlenih.

U drugoj kategoriji su zdravstveni radnici i drugo osoblje u zdravstvenim ustanovama koji rade sa inficiranim pacijentima, njih oko 1.800, kao i gotovo 21.000 osoba starijih od 80 godina.

Navodi se da, u skladu sa Nacionalnom strategijom, treća prioritetna grupa za imunizaciju obuhvata sve osobe koje imaju od 75 do 79 godina, a takvih je više od 16 hiljada.

„Klinički veoma osjetljiva lica i osobe starosti od 70 do 74 godine čine četvrtu kategoriju prioriteta, a njih je u Crnoj Gori gotovo 24 hiljade“, piše u uputstvu. Navodi se da peta kategorija prioriteta za vakcinaciju obuhvata sve osobe starosti od 65 do 69 godina, kojih je više od 36 hiljada, i ostale zaposlene u javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kojih ima više od 9.000.

Bonus video: