Snažan potres u Grčkoj, osjetio se i u Crnoj Gori

"Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 6,3 stepeni Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od X stepeni Merkalijeve skale"

12321 pregleda 203 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Seismo.co.me
Foto: Seismo.co.me

Snažan zemljotres jačine šest stepeni po Rihteru pogodio je danas Grčku, mogao je izazvati velike materijalne štete u epicentralnom području, a osjetio se i u Crnoj Gori, saopšteno je iz Seizmološkog zavoda.

Kako su pojasnili Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je katastrofalan zemljotres, sa epicentrom 27 kilometara sjeverozapadno od Larise u Grčkoj.

"Jačina zemljotresa u žarištu iznosila je 6,3 stepeni Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od X stepeni Merkalijeve skale", navedeno je iz Seizmološkog zavoda.

Kako javljaju grčki mediji, zemljotres je bio u 11 časova i 15 minuta,a epicentar potresa bio je 121 kilometar jugozapadno od Soluna, kod grada Larise. Ubrzo je se dogodio još jedan, jačine 4,6 stepena po Rihteru, javio je grčki list Katimerini.

Zemljotres se, kako javljaju mediji osjetio i na području Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bugarske. Građani su izašli na ulice, a saobraćaj je u zastoju.

Prema preliminarnim podacima, pojasnili su, žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od osam kilometara.

"Na osnovu teorijskog modela makroseizmičkog polja ovog regiona, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati vrlo velike materijalne štete u epicentralnom području", navode iz Zavoda.

Bonus video: