Opština Tivat dijeli LED sijalice i savjete građanima

Iz Opštine poručili da je njihov cilj razvoj Tivta kao grada u kome su prioriteti uravnotežen ekonomski razvoj, uređenje prostora i zaštita životne sredine

2640 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Opština Tivat će na prigodan način i u skladu sa aktuelnim pojačanim epidemiološkim mjerama koje važe u tom gradu, ipak obilježiti Svjetski dan energetske efikasnosti 5. mart.

„Tim povodom u petak 5. marta, ispred zgrade Opštine, građanima i prolaznicima ćemo dijeliti energetski efikasne LED sijalice za domaćinstva i pružati korisne savjete kada je u pitanju ušteda energije u svakodnevnom životu“, saopteno je iz lokalne uprave, uz napomenu da je potrošnja električne energije kod sijalica sa LED izvorom svjetlosti, višestruko manja od sijalica iste svjetlosne moći izrađenih tradicionalnom tehnologijom.

Akciju dijeljenja energetski efikasnih sijalica građanima Opština Tivat za Svjetski dan energetske efikansosti inače, sprovodi već 10 godina zaredom.

„Energetska efikasnost je oblast koja je često spominjana u svijetu, a s obzirom da je jedan od strateških ciljeva i naše države učlanjenje u EU, to se energetska efikasnost i kod nas treba i mora izdići na jedan viši nivo u svakom segmentu društvenog djelovanja. No, kako se i Crna Gora i cijeli svijet posljednjih godinu dana prvenstveno bore sa zdravstvenim problemima i pandemijom koja je zadesila svijet, to su mnogi drugi segmentni društva i društvenog razvoja stavljeni u drugi plan,“ poručili su iz Opštine Tivat podsjećajuči da se Svjetski dan energetske efikasnosti, 5.mart, obilježava u čast prvog sastanka svjetskih eksperata za energetiku koji je održan na ovaj dan 1998. godine u Austriji, na kome se razgovaralo o energetskoj krizi u svijetu i njenim mogućim rješenjima.

„Energetska efikasnost u najširem smislu riječi podrazumijeva smanjenje gubitaka energije i njeno efikasno korišćenje u svim oblastima rada, života i praktičnog djelovanja. Dakle, energetska efikasnost podrazumijeva smanjenje potrošnje energije bez narušavanja komfora, odnosno standarda života. Svako od nas potrošnju energije može smanjiti, ne remeteći svoj komfor, i pri tome pored globalnog doprinosa, doprinositi i uštedi vlastitog novca. Energetska efikasnost je u direktnoj vezi sa zaštitom životne sredine, obzirom da promoviše korišćenje obnovljivih izvora energije (Sunca, vjetra, riječnih tokova, i sl.), pa odnos prema životnoj sredini treba da bude odgovorniji. U tom smislu Opština Tivat sprovodi aktivnosti i projekte upravo u cilju povećanja energetske efikasnosti i odgovornijeg odnosa prema životnoj sredini“, ističu iz lokalne uprave Tivta.

Kako su naglasili, cilj Opštine Tivat je razvoj Tivta kao grada u kome su prioriteti uravnotežen ekonomski razvoj, uređenje prostora i zaštita životne sredine. Jako bitan faktor u tom smislu je i osvješćenost društvene zajednice kada je u pitanju životna sredina i energetska efikasnost.

Bonus video: