U slučaju povreda djece, odmah obavijestiti roditelje

Zamjenica zaštitnika Snežana Mijušković dala preporuke privatnom vrtiću

3468 pregleda 0 komentar(a)
Prilikom igre moguće povrede, Foto: Shutterstock
Prilikom igre moguće povrede, Foto: Shutterstock

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković preporučila je privatnoj predškolskoj ustanovi “Dnevna majka” da ubuduće na vrijeme obavještava roditelje u slučaju da njihovo dijete bude povrijeđeno.

Mišljene zamjenice zaštitnika donijeto je na osnovu pritužbe žene iz Podgorice, koja se žalila da su po preuzimanju djeteta (1,3 godine) primijetili da je imao ogrebotine po licu i glavi, ali i podliv, da vaspitačice nisu pozvale roditelje kad se on povrijedilo, već su po preuzimanju navele da se sapleo i imao konflikt sa trogodišnjim dječakom.

U pritužbi je dodala da ima izvještaj ljekara o povredama, da je sina ispisala iz vrtića i da se nikada niko od zaposlenih nije interesovao o djetetu koje se povrijedilo u toj ustanovi. Smatra da su neadekvatninm postupanjem povrijeđena prava njenog sina.

Prema riječima zaposlenih, dječak je ogrebao sina podnositeljke pritužbe u predjelu lica, pri tom se on i spotakao, te pao na glavu. Roditelji su od vaspitačica obaviješteni da je „došlo do otimanja oko igračke sa starijim dječakom i potom se sapleo i pao“.

Direktorica vrtića je instituciji zaštitnika kazala da roditelji nisu odmah kontaktirani jer je dijete zbrinuto i umirivano, u vrlo kratkom periodu se smirilo, a i približavalo se vrijeme njegovog odlaska kući. Kazala je i da znaju da roditelji očekuju neprekidnu pažnju u odnosi na samo njihovo dijete i da nijedno dijete nikada ne ostaje bez nadzora vaspitača i da nije realno očekivati da se u vrtiću ne mogu dešavati i manje prijatne stvari s obzirom na vrtićki uzrast.

“Da je ustanova opremljena i materijalom za prvu pomoć kada se događaj desio, ostali su pribrani i smireni, umirili dijete, sačekali roditelja, jer povreda nije bila takva da zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju”, navodi se u izjašnjenju.

U tom momentu je bila prisutna i medicinska sestra.

Mijuškovićeva je u svojim zaključcima istakla da se dešava da djeca u tom uzrastu prilikom igre mogu da se ozlijede ili da se dogodi neki konflikt među njima, ali to treba da bude predmet rada vaspitača, koordinatora ili drugih stručnih lica u ustanovi, čiji je zadatak da nadgledaju, prate djecu i po potrebi preventivno reaguju.

“Za bezbjednost djece u ustanovi, odgovoran je rukovodilac objekta, a vaspitač je odgovoran za bezbjednost u grupi u kojoj se nalazi dijete. Dijete mora da je uvijek pod nadzorom vaspitača koji savjesno i odgovorno treba da vodi brigu o njima. Profesija vaspitača nosi sa sobom veliku odgovornost. Ona podrazumijeva stručno profesionalno lice u oblasti vaspitanja i obrazovanja djece predškolskog uzrasta koji mora biti visokoobučen i kompetentan za odgovoran rad sa djecom ranih uzrasta,” navodi se u dokumentu.

U odnosu na izjašnjenje ustanove da roditelji nisu odmah kontaktirani, jer je dijete zbrinuto i umireno, to, prema mišljenju zamjenice zaštitnika, ne opravdava činjenicu da roditelji nisu odmah pozvani i obaviješteni o događaju.

“Naime, o bilo kakvoj povredi djeteta, roditelji treba da budu obaviješteni, bez odlaganja. Ozbiljnost neke povrede, naročito ako se radi o povredi glave, svakako ne može da cijeni vaspitač, već ljekar odgovarajuće specijalnosti. Roditelji su narednog dana odveli dijete kod ljekara koji je pregledao dijete, sačinio izvještaj i dao savjet radi praćenja djeteta. Pravila zaštite i bezbjednosti djece su osim pružanje pomoći, saniranje eventualne povrede, prevoz do ljekara, odnosno po potrebi obaveštavanje hitne pomoći i obaveštavanje roditelja. U konkretnom slučaju izostalo je obavještavanje roditelja”, ističe Mijuškovićeva.

Osim preporuke da ubuduće blagovremeno obavijeste roditelje u sličnim situacijama, Mijuškovićeva je dala vrtiću preporuke i da sprovodi permanentnu edukaciju vaspitača i drugog osoblja koje radi sa djecom, ali i da unaprijedi saradnju sa roditeljima.

Roditelji zbog korone ne mogu da osmotre atmosferu u vrtiću

Uslijed epidemiološke situacije i pojave kovida-19, iz institucije zaštitnika napominju da su ustanovljena pravila – preporuke za sve obrazovnovaspitne ustanove. Jedna od preporuka je da roditelji/osobe koje dovode djecu u predškolsku ustanovu ne ulaze u sami objekat, već djecu preuzima ili dovodi vaspitač.

“A što na određeni način onemogućva tješnju komunikaciju roditelja sa vaspitačima, i roditelji ne mogu, kao što je slučaj bio ranije, ni na tren da osmotre atmosferu u kojoj se dijete nalazi. Svakako da je ova situacija privremena, te se komunikacija između zaposlenih i roditelja, kao i konsultacije mogu odvijati telefonskim putem ili posredstvom mobilnih aplikacija”, navodi se u mišljenju Mijuškovićeve.

Bonus video: