preduslov za ekonomski razvoj regiona i pružanje javnih usluga

Regionalna konferencija okupila ključne kreatore politike sajber bezbjednosti na Zapadnom Balkanu

„Jedna od krucijalnih stvari na kojoj je potrebno raditi jeste osnaživanje kapaciteta na svim nivoima, počev od Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, a koje je zaduženo za kreiranje politika u ovom domenu, preko ostalih relevantnih ministarstva, CIRT tima, privrede, civilnog sektora i, u krajnjoj liniji, građanina“, smatra Banović

2588 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bezbjedan sajber prostor je, više nego ikad, preduslov za ekonomski razvoj regiona i pružanje javnih usluga, saopšteno je na Regionalnoj konferenciji „Sajber otpornost i izgradnja kapaciteta za sajber bezbjednost na Zapadnom Balkanu“.

Državna sekretarka Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović učestvovala je na panelu na visokom nivou u okviru konferencije, i kazala da je Crna Gora odavno prepoznala značaj sajber sigurnosti.

„I u posljednjih desetak godina intenzivno je radila na uspostavljanju institucionalnog i pravnog okvira za ovu oblast”, rekla je Banović.

Konstatovano je da je obezbjeđivanje efikasne sajber bezbjednosti od velike važnosti za region, posebno u svijetlu sve veće digitalizacije.

„Bezbjedan sajber prostor je, u ovim okolnostima više nego ikad, preduslov za ekonomski razvoj regiona i pružanje javnih usluga“, istaknuto je na konferenciji.

Banović je, kako je saopšteno iz Ministarstva, navela da se najznačajnija dostignića u proteklom periodu odnose na formiranje CIRT tima, izradu Zakona o informacionoj bezbjednosti u koji je transponovana EU direktiva o mrežnoj i informacionoj bezbjednosti.

„Kao i izradu Uredbe o mjerama informacione bezbjednosti, izradu Zakona o određivanju i zaštiti ključne infrastukture, izradu Strategije sajber bezbjednosti 2018-2021. i formiranje Savjeta za informacionu bezbjednost”, dodala je Banović.

Ona je kazala da je cilj ambiciozan i jasan - postizanje odgovarajućeg nivoa razvijenosti u toj oblasti koji bi Crnu Goru pozicionirao kao ravnopravnog partnera u borbi protiv sajber prijetnji.

„Jedna od krucijalnih stvari na kojoj je potrebno raditi jeste osnaživanje kapaciteta na svim nivoima, počev od Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, a koje je zaduženo za kreiranje politika u ovom domenu, preko ostalih relevantnih ministarstva, CIRT tima, privrede, civilnog sektora i, u krajnjoj liniji, građanina“, smatra Banović.

Navodi se da je Regionalna konferencija okupila ključne kreatore politike sajber bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, institucije zadužene za reagovanje i prevenciju incidenata u sajber bezbjednosti, nacionalne i vladine timove za odgovor na računarsku bezbjednost, CSIRT, Institucije Evropske unije (EU), međunarodne i regionalne organizacije, privatni sektor.

„Svrha konferencije je da predstavi dostignuća ekonomija Zapadnog Balkana u jačanju njihovog upravljanja sajber bezbjednošću tokom perioda kada je sproveden regionalni DCAF projekat (2018-2021), kao i o izazovima i mogućnostima u ovoj oblasti“, kaže se u saopštenju.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom vlada Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva (UK), a organizovana je u okviru projekta DCAF, „Poboljšanje upravljanja sajber bezbjednošću na Zapadnom Balkanu“ (2018-2021), koji finansira Organizacija za razvoj spoljnih poslova i država Komonvelta Vlade UK.

Preporučujemo za Vas