"Ugostitelji ne snose ni minimum odgovornosti, a plaćaju najveću štetu"

Iz Udruženja ugostitelja Podgorice upitalia, između ostalog, da li se politički subjekti i njihovi predstavnici "svojim neodgovornim ponašanjem bore samo za vlast ili je njihov cilj bolje sjutra svih građana"

8306 pregleda 36 reakcija 31 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ugostitelji ne snose ni minimum odgovornosti za aktuelnu epidemiološku situaciju u, a plaćaju najveću cijenu, poručili su iz Udruženja ugostitelja Podgorice.

"Porast oboljelih sugrađana je pokazatelj besmisla koje sa sobom nose mjere kojima se zabranjuje rad ugostiteljskih objekata. Od donošenja tih mjera, broj oboljelih je porastao, što sa žaljenjem moramo konstatovati. Dakle, krivca za ovakvo stanje ne treba tražiti u preduzećima koja obavljaju ovu djelatnost, već je ta adresa negdje drugo. Nesposobnost da se donesu pravične i održive odluke, selektivnost pri primjeni donešenih, nedostatak administrativnih i drugih kapaciteta da se te odluke sprovedu, dovele su do katastrofalnog stanja u kojem se sada nalazimo", navodi se u saopštenju.

Kazali su da članovi Udruženja smatraju da bi predstavnici izvršne vlasti morali da budu primjer građanima kako se ponašati u situaciji kada Institut za javno zdravlje izvještava o porastu broja oboljelih od koronavirusa. "Ipak, svjedoci smo skoro svakodnevnih kršenja propisanih mjera od strane nekog od članova Vlade Crne Gore i to je poražavajuće. Kako onda očekivati bilo kakvu disciplinu od običnog građanina, a mislimo da je svima jasno da upravo od discipline građana i njihovog pridržavanja propisanih mjera najviše zavisi uspješnost istih".

Očigledno je, kako su naveli, da su neke druge stvari u fokusu izvršne vlasti, "pošto izlazak iz krize izazvane pandemijom zasigurno nije".

"Smatramo, takođe, važnim za istaći da zbog zatvaranja očiju nadležnih ministarstava, pravljenja trulih kompromisa po sistemu, malo će 'oni' a malo ćemo 'mi' kršite mjere, i nevršenja svojih zakonom propisanih nadležnosti, imamo veliki broj javnih okupljanja građana u Nikšiću u kojemu je predizborna kampanja u toku, što će opet dovesti do povećanja broja zaraženih."

Kada se, kako navode iz Udruženja, podvuče crta i uzmu u obzir svi faktori koju su doveli do trenutnog stanja, "svima je jasno da ugostitelji ne snose ni minimum odgovornosti za situaciju u kojoj se svi nalazimo, a plaćaju najveću cijenu".

"Tu cijenu plaća svaki preduzetnik, zaposleni, dobavljač i još veliki broj povezanih lica. Preduzeća koja obavljaju ovu djelatnost polako, ali sigurno likvidiraju svoje poslovanje i otpuštaju radnike, zatečeni u vakum prostoru koji sa sobom nosi ogromnu neizvjesnost i nedostatak nade u bolje sjutra, posebno zato što je ljetnja turistička sezona pred vratima, ali i pod velikim znakom pitanja", dodaju u saopštenju.

Pored ljetnje sezone koja je, kako su kazali, pod znakom pitanja, postavlja se pitanje, između ostalog, da li su ekonomske mjere izvršne vlasti za pomoć ugroženim djelatnostima koje su do sada donešene dovoljne, adekvatne i pravične, s obzirom na sve okolnosti.

"Da li se ovakvim ponašanjem državnih funkcionera daje doprinos poboljšanju zdravstvene situacije u državi? Da li se politički subjekti i njihovi predstavnici, svojim neodgovornim ponašanjem bore samo za vlast ili je njihov cilj bolje sjutra svih građana Crne Gore", navode iz Udruženja ugostitelja Podgorica.

Upitali su i da li je, u jednom demokratskom društvu, normalno da javni funkcioneri, koji svoje zarade primaju iz državnog budžeta, za kršenje mjera ostaju nekažnjeni i daju im se preporuke, a privredni subjekti koji taj isti budžet pune, "budu kažnjavani bez izuzetka".

"Ovim putem, po ko zna koji put, pozivamo nadležne da rade svoj posao, da prilikom donošenja odluka kojima se određenoj grani privrede uskraćuje pravo na rad, konsultuju sve relevantne činioce te privrede, te da ukoliko se određena djelatnost zatvara da to zatvaranje prate mjere adekvatne finansijske pomoći, jer su odluke koje su do sada donošene, po ugostiteljsku djelatnost, POGUBNE. Na kraju, vjerujemo i nadamo se da će i Crna Gora uskoro krenuti u oporavak iz epidemiološke krize u kojoj se nalazi. Međutim, oporavak ekonomije, pogotovo turističke privrede i ugostiteljstva, pod ogromnim je znakom pitanja i za sada se ne vidi izlaz iz tunela u kojem se nalazimo", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: