Kvir Montenegro: Hitno ispitati i procesuirati napad na štićenika skloništa za LGBTQ osobe

Iz Kvir Montenegra su ukazali da su LGBTIQ osobe sve češće žrtve homofobičnog i transfobičnog psihičkog i fizičkog nasilja

3166 pregleda 242 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Queer Montenegro
Foto: Queer Montenegro

Nevladina organizacija Kvir Montenegro (Queer Montenegro) najoštrije je osudila napad na štićenika skloništa za LGBTQ osobe sinoć u Podgorici i pozvala nadležne institucije da hitno ispitaju i procesuiraju taj slučaj.

Iz Kvir Montenegra su ukazali da su LGBTIQ osobe sve češće žrtve homofobičnog i transfobičnog psihičkog i fizičkog nasilja.

Taj trend je, dodaju oni, jednako zabrinjavajući kao nereagovanje javnosti na porast homofobije i transfobije u društvu.

„Zahtijevamo punu adekvatnu i blagovremenu istragu svih aspekata ovog napada, u skladu sa zakonom“, rekli su iz Kvir Montenegra i pozvali nadležne institucije da nastave da rade svoj posao u korist svih građana i građanki Crne Gore i da oštro osude sve fizičke i verbalne napade na članove LGBTIQ zajednice.

Iz te NVO su rekli da stoje na raspolaganju povrijeđenoj LGBTIQ osobi za svaki vid pomoći i podrške, uključujući i besplatnu pravnu pomoć koju organizacija pruža LGBITQ osobama koje su žrtve nasilja, diskriminacije ili drugih incidenata povezanih uz seksualnu orijentaciju, rodni identitet ili polnim karakteristikama.

Kako su kazali, zahtijevaju da ovaj napad ali i ukupan porast nasilja i netrpeljivosti u društvu prema drugom i drugačijem osude sve osobe od autoriteta u društvu, posebno akteri političke scene - premijer, predsjednik Skupštine Crne Gore, svi članovi i članice Vlade, kao svi poslanici.

„Na kraju ponavaljamo da nas svaka mržnja, nasilje i otpori jačaju i da nikada nećemo pognuti glavu pred hofobijom, transfobijom, mizoginijom i rastućim nacističkim i fašističkim strukturama u društvu", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: