potpredsjednica URE MOjkovac

Bogavac: Rudnik može, devastacija prirode ne

,,Iako su pred svake izbore kako lokalne, tako i državne nagovještavali otvaranje rudnika i u tom cilju dozvolili da se aktivno vrše ispitivanja, sad odjednom im se to ne sviđa"

3321 pregleda 160 reakcija 5 komentar(a)
Biljana Bogavac, Foto: GP URA
Biljana Bogavac, Foto: GP URA

,,Jedan od prvih poteza bivšeg režima bio je gašenje rudnika Brskovo, zbog čega je gotovo 700 radnika ostalo na ulici. Možda starije sugrađane sjećanje polako izdaje, ali kažu da ne pamte da je tada od strane državnog vrha neko crtao srce nad tužnom sudbinom rudnika, niti da su se lile krokodilske suze. Tada su u svoju odbranu govorili da rudnik nije mogao da odgovori na proces tranzicije, pa da je zbog toga ugašen. Dok danas, gotovo 30 godina kasnije, saznajemo da neki strani investitor misli da rudnik može biti profitabilan, a svjedoci smo da tranzicija još nije u potpunosti završena”, reagovala je odbornica Građanskog pokreta URA u Skupštini Opštine Mojkovac i potpredsjednica tog odbora Biljana Bogavac povodom najave švajcarske rudarske kompanije Tara Resources da će otvoriti novi rudnik cinka, olova i bakra u Mojkovcu.

Sanacija nekadašnjeg jalovišta rudnika Brskovo, crne ekološke tačke našeg grada, je završena 2011. godine u cilju zaštite životne sredine i zdravlja građana Mojkovca, podsjeća Bogavac. ,,Iz bivše vlasti znaju u svakom trenutku i na svakom mjestu da se hvale tim projektom finansiranim mahom od strane građana Crne Gore, a danas ako lokalna uprava dozvoli stranom investitoru da otvaranjem rudnika “otvori” i neko novo jalovište, onda smo “džabe krečili”.

No, napominje Bogavac, sada se iz određenih krugova lokalne vlasti, posvađanog DPS-a, čuju i neki drugi tonovi.

,,Iako su pred svake izbore kako lokalne, tako i državne nagovještavali otvaranje rudnika i u tom cilju dozvolili da se aktivno vrše ispitivanja, sad odjednom im se to ne sviđa. Čudno, izgleda da ih je gubitak vlasti na državnom nivou lišio raketiranja stranih investitora pa su sada postali veliki borci za ekologiju”.

Potpredsjednica mojkovačkog odbora URE ističe da nisu protiv otvaranja rudnika, čime bi bilo zaposleno par stotina građana Mojkovca, ali da jesu protiv nove crne ekološke tačke, devastiranja prirode i ugrožavanja zdravlja građana Mojkovca, ali i svih njegovih turističkih potencijala. Prema tome, rudnik može, ali pod uslovom poštovanja najstrožijih ekoloških propisa Evropske unije (EU)”.

U suprotnom, kako tvrdi potpredsjednica mojkovačke URE, ta partija će, kao dio evropske porodice Zelenih, stati na put još jednoj suludoj zamisli ugrožavanja životne sredine. ,,To ćemo učiniti na isti način kao što smo stali na put izgradnji vojnog poligona na Sinjajevini zajedno sa građanima ili izgradnji minihidroelektrana, čime je uništeno na desetine rijeka po Crnoj Gori, kao i život u njima i oko njih, a sve to zarad bogaćenja par pojedinaca bliskih bivšem režimu, a na uštrb građana”, zaključuje Bogavac.

Preporučujemo za Vas