HRA: Nasilje prema seksualnim manjinama može biti iskorijenjeno strogom kaznenom politikom i drugačijim obrazovanjem

"Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, u kojoj je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranjen Ustavom, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja", naveli su u svom saopštenju

1809 pregleda 0 komentar(a)
Foto: HRA
Foto: HRA

Akcija za ljudska prava (HRA) izrazila je ogorčenje i žaljenje zbog napada koji je sinoć izvršen u Podgorici prema transrodnoj osobi i članu LGBT Foruma Progres.

Oni su kazali da sve ukazuje na to da je ovaj napad izvršen iz mržne, pored koristoljublja i da očekuju da će nadležni državni tužilac prilikom istrage posebno istražiti i tu okolnost i da će napadač biti otkriven i adekvatno kažnjen.

Podsjetili su da je Krivičnim zakonikom predviđeno strožije kažnjavanje krivičnih djela učinjenih iz mržnje zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta, kao i drugih ličnih statusa kao što su nacionalna ili etnička pripadnost, rasa ili vjeroispovijest, invaliditet i pol.

"Crnoj Gori, kao evropskoj državi koja teži vladavini prava, u kojoj je svaki oblik mržnje i netrpeljivosti izričito zabranjen Ustavom, ne priliči da u njoj LGBT osobe žive kao građani drugog reda, u strahu od otvorenog ispoljavanja mržnje i nasilja", naveli su u svom saopštenju.

Posebno su ukazali na to da nasilje izvršeno prema seksualnim manjinama može biti iskorijenjeno "samo strogom kaznenom politikom i drugačijim pristupom obrazovanju i vaspitanju"

"Apelujemo posebno na učesnike u vlasti, i ostale koji učestvuju u kreiranju javnog mnjenja i obrazovanju djece, da budu svjesni lične odgovornosti i da promovišu toleranciju. Jedino tako, uz zakonito i posvećeno djelovanje policije i pravosuđa, možemo osigurati klimu u kojoj neće biti slučajeva ovako gnusnog ugrožavanja ljudskog integriteta", kazali su iz HRA.

Bonus video: