Od dvije presude preko 13.000 eura

U posljednjem dostupnom redovnom godišnjem izvještaju o prihodima i imovini prijavio je da osim osnovne plate od 737 eura primao i 180 eura na ime drugog prihoda, isto iz UP

18417 pregleda 12 komentar(a)
Brđanin, Foto: Filip Roganović
Brđanin, Foto: Filip Roganović

Prije nego što je postavljen za vršioca dužnosti direktora Uprave policije (UP), Zoran Brđanin uglavnom je primao nepunih 920 eura mjesečno, vidi se iz izvještaja o imovini i prihodima, koji je dostavio Agenciji za sprečavanje korupcije.

U posljednjem dostupnom redovnom godišnjem izvještaju o prihodima i imovini prijavio je da osim osnovne plate od 737 eura primao i 180 eura na ime drugog prihoda, isto iz UP.

On je u tom periodu bio načelnik Odjeljenja Uprave policije za analitiku i unapređenje rada policije.

Brađaninu je tokom 2019. godine samo na osnovu presuda isplaćeno malo više od 13.000 eura.

Prvo mu je u januru 2019. godine na osnovu presude Osnovnog suda u Herceg Novom isplaćeno 6.520 eura na ime naknade štete i troškova postupka, da bi mu pet mjeseci kasnije bilo uplaćeno 6.600 eura na osnovu presude podgoričkog Osnovnog suda na ime naknade nematerijalne štete i troškova postupka.

V.d. direktora je na kraju 2019. godine imao 2.046 eura na tekućem računu, kao i 150 akcija u “Mješovito AD Herceg Novi”.

Prema tom kartonu, on nema nekretnina, a vozi “pežo 5008” iz 2010. godine. On je tada dao Agenciji saglasnost za uvid u bankarske račune. Brđanin je 23. februara promovisan u v.d. direktora UP.

Prema njegovoj biografiji, poslije Policijske akademije u Beogradu, Brđanin se, između ostalog, usavršavao na Nacionalnoj akademiji FBI-a u SAD i Evropskom centru za bezbjednosne studije Džordž Maršal u Njemačkoj. Zakonom o sprečavanju korupcije propisano je da je javni funkcioner dužan da do kraja marta Agenciji dostavi redovan godišnji imovinski karton za prošlu godinu. Za one koji to ne urade u zakonskom roku, zaprijećena je novčana kazna od 500 do 2.000 eura.

Bonus video: