Spajić: Cilj je da se povećaju zarade svim zaposlenima u zdravstvu

"Ministarstvo finansija i socijalnog staranja analizira sve mogućnosti i traži rješenja za unapređenje životnog standarda i uvećanje zarada. Nagomilani višedecenijski problemi ne dozvoljavaju da preko noći do toga dođe", rekao je Spajić

71835 pregleda 561 reakcija 116 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2021. 16:43h

Plate u zdravstvu će se povećavati bez diskriminacije, saopšeno je danas iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

"Ministarstvo finansija i socijalnog staranja analizira sve mogućnosti i traži rješenja za unapređenje životnog standarda i uvećanje zarada. Nagomilani višedecenijski problemi ne dozvoljavaju da preko noći do toga dođe. Naš cilj je da se povećaju zarade ne samo ljekarima, već svim zaposlenima u zdravstvu, imajući u vidu da medicinski tehničari podnose veliki teret i nećemo dozvoliti da budu diskriminisani", rekao je ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, na sastanku sa predsjednicom Sindikata doktora medicine Crne Gore, Milenom Popović Samardžić.

U saopštenju se dodaje da je Popović Samardžič upoznala Spajića sa predlogom Zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, koji je pripremio Sindikat.

"Mi želimo da damo ovoj Vladi šansu, ali istovremeno imamo i velika očekivanja od vas. Vrijeme je da ovo društvo prepozna i vrati se pravim vrijednostima", naglasila je ona.

U saopštenju se dodaje da je Spajić informisao Popović Samardžić da će na narednoj sjednici Vlade Crne Gore biti odobrene varijabile u iznosu od 250 eura za sve zdravstvene radnike koji rade na prvoj liniji odbrane od COVID-19.

"Struka je dala i daje sve od sebe da sačuva što više života. Još jednom zahvaljujem zdravstvenim radnicima koji podnose najveći teret, a država će znati da im se oduži", istakao je Spajić.

Iz Ministarstva finansija su rekli da je predsjednik Vlade najavio u ekspozeu da je ovo godina socijalne pravde.

"Ova Vlada je, za razliku od svih prethodnih, usmjerena na građane Crne Gore i, u skladu sa promovisanim ciljevima socijalne pravde, predano radi na unapređenju njihovog životnog standarda. Dogovoreno je da se iduće sedmice održi još jedan sastanak, kako bi se pronašlo finansijski održivo rješenje", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Vlada je je juče odbila predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru kojim se traži povećanje plata, odnosno uvećanje koeficijenta za ljekare i profesore.

Taj predlog Vladi je dostavila potpredsjednica Skupštine Crne Gore i poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak.

Tu inicijativu već dugo zagovara Sindikat doktora medicine.

U Vladi smatraju da bi predložene izmjene dovela do neravnopravnog položaja u odnosu na druge zaposlene u javnim ustanovama u sektoru zdravstva, prosvjete, nauke, kulture i socijalne zaštite.

Takođe, u obrazloženju navode i da bi za povećanje koeficijenata trebalo izdvojiti oko 4,75 miliona eura za Univerzitet Crne Gore, odnosno 18,7 miliona za 1.970 zaposlenih u zdravstvtu.

„S tim u vezi, imajući u vidu da bi primjenom predloženih rješenja došlo do narušavanja ravnomjernog položaja svih zaposlenih u zdravstvu i na UCG, kao i da bi navedene promjene imale snažan faskalni efekat koji bi nepovoljno uticao na stabilnost i održivost javnih finansija u uslovima izrazitog pogoršanja fiskalnih agregata, uzrokovanih padom ekonomske aktivnosti usljed negativnih efekata pandemije virusa kovid-19, Ministarstvo finansija nije saglasno sa predloženim izmjenama“, stoji u mišljenju Vlade na predlog izmjena koje je dostavila Bošnjak.

Kako je ranije danas saopšteno, Ministarstvo zdravlja je 1. marta u dopisu Spajiću saopštilo da su "zainteresovani za povećanje zarada zdravstvenih radnika, cijeneći težinu i odgovornost njihovog rada, što je posebno došlo do izražaja u vremenu pandemije zarazne bolesti COVID 19".

"Ministarstvo zdravlja je mišljenja da povećanjem treba obuhvatiti sve zdravstvene radnike, a ne samo doktore medicine...", navodi se u dopisu Spajiću koji potpisuje ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

Iz Ministarstva zdravlja su ministarstvu finansija u dopisu još predložili, da održe sastanak, kako bi se razmotrili predlozi i utvrdio iznos novčanih sredstava koji će biti planiran i oprijedeljen za ove namjene u buždetu za 20/21 godinu.

"Tek nakon ovih aktivnosti, uz prethodnu saglasnost Ministarstva finansija, Ministarstvo zdravlja, odnosno Vlada, se mogu izjasniti o predlozima za izmjenu i dopunu o zaradama zapolesnim u javnom sektoru", stoji u dopisu Ministarstva zdravlja.

Ministarka zdravlja Borovinić Bojović je prije dva dana, tokom saslušanja u Skupštini saopštila da podržava povećanje zarada, i to ne samo ljekarima već svim zdravstvenim radnicima.

Potpredsjednica Skupštine Branka Bošnjak oglasila se na svom Tviter nalogu povodom odbijanja predloga, te je kazala da s obzirom na to da ministar finansija nije održao obećanje, ona je spremna da zajedno sa kolegama iz opozicije izglasa povećanje koeficijenata zarada ljekarima i univerzitetskim profesorima.

Bonus video: