Ministarstvo zdravlja: Potvrde za putovanja se zloupotrebljavaju, biće poseban predmet kontrole

"Obavještavamo poslodavce i zaposlene da je Ministarstvo zdravlja uputilo zamolnicu Upravi policije, koja kontroliše izlaske iz gradova, da izdate potvrde evidentira, te da će službena putovanja posebno biti predmet kontrole nadležne inspekcije"

8910 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Potvrde za službena putovanja zaposlenih zloupotrebljavaju se na razne načine, čak i izdavanjem članovima porodice i licima koja nijesu zaposlena kod tih poslodavaca, obaviješteno je Ministarstvo zdravlja od strane Uprave policije.

Kako bi spriječila zloupotrebu potvrda, Ministarstvo je o ovome obavijestilo i nadležne privredne subjekte (Privrednu komoru Crne Gore i Uniju poslodavaca Crne Gore), kao i sindikalne organizacije zaposlenih (Savez sindikata Crne Gore i Uniju slobodnih sindikata Crne Gore) kako bi apelovali na svoje članove i da prestanu sa izdavanjem nezakonitih potvrda za putovanje van mjesta rada, odnosno prebivališta.

Trenutno je na snazi zabrana međugradskog saobraćaja, odnosno zabrana izlaska građanima sa teritorije Podgorice, Cetinja, Budve, Tivta, Nikšića, Plužina, Herceg Novog i Ulcinja, osim u izuzetnim slučajevima.

"Obavještavamo poslodavce i zaposlene da je Ministarstvo zdravlja uputilo zamolnicu Upravi policije, koja kontroliše izlaske iz gradova, da izdate potvrde evidentira, te da će službena putovanja posebno biti predmet kontrole nadležne inspekcije (kontrola putnih naloga, podnošenja izvještaja o obavljenom putovanju i plaćanje dnevnica za službena putovanja po tim nalozima)", kazali su iz Ministarstva zdravlja.

U svom saopštenju su napomenuli i da izdavanje lažnih potvrda, koje će biti predmet ozbiljne kontrole, predstavlja krivično djelo protiv službene dužnosti, u skladu sa Krivičnim zakonikom Crne Gore.

Oni su apelovali na poslodavce i zaposlene, kao i sve građane, da ne zloupotrebljavaju izdavanje potvrda zaposlenim, kako bi izbjegli štetne posljedice nezakonitog ponašanja.

Bonus video: