Srzentić: Stvarati široke ženske koalicije

Žene u Crnoj Gori, kako je naglasila ministarka, oduvijek su bile svetionici, stožeri kuće, porodice i crnogorskog društva, pokretačice promjena i stvaraoci novih vrijednosti.

4398 pregleda 2 komentar(a)
Srzentić, Foto: Ministarstvo
Srzentić, Foto: Ministarstvo

Žene na funkcijama i u javnom životu mogu da utiču na promjene i stvaraju društvo jednakih šansi, poručila je ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, navodeći da u Crnoj Gori treba stvarati široke ženske koalicije.

Ona je na onlajn konferenciji „Nasilje nad ženama u politici” pozvala sve žene iz politike i javnog života da joj se pridruže u inicijativama koje će osnaživati djevojčice, djevojke i žene u svim oblastima.

„Da umjesto da se osuđujemo i napadamo, stvaramo široke ženske koalicije i kreiramo javne politike koje će biti nediskriminišuće i koje će i ženama u ranjivim grupama omogućiti iste mogućnosti, da ženi dajemo mjesto koje joj pripada“, kazala je Srzentić.

Kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, ona je istakla da se veličina svakog društva ogleda u tome kako tretira djevojčice, djevojke i žene.

Srzentić je ocijenila su žene na funkcijama i u javnom životu u prilici da utiču na promjene, stvaraju društvo jednakih šansi, otvaraju nove šanse i prilike za neke nove djevojčice i djevojke koje, možda, nijesu imale jednake šanse.

Ona je najavila da će sa partnerima raditi na podizanju medijske pismenosti i afirmisati alate za kontrolu šovinističkih i mizoginih narativa.

Žene u Crnoj Gori, kako je naglasila, oduvijek su bile svetionici, stožeri kuće, porodice i crnogorskog društva, pokretačice promjena i stvaraoci novih vrijednosti.

„Jedna sam od četiri ministarke u Vladi i zalažem se da vrijedim ovoj Vladi i narodu onoliko koliko moje vještine, znanja i napori mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta života naših građana i da moji učinci i doprinosi budu mjerljivi, a kapaciteti iskorišćeni, na isti način kao i mojih muških kolega“, istakla je Srzentić.

Ona je zahvalila svim „Neželjenima“, „Stanama“ i „Ljeposavama“, koje opominju i čine sve da isprave greške u javnom diskursu.

Srzentić je dodala da je po povratku u Crnu Goru iz Sjedinjenih Američkih Država iznenadio ambijent u kojem su žene u politici izložene.

To je, kako je rekla, nije obeshrabrilo već samo učvrstilo u namjeri da dio agende posveti osnaživanju žena.

„Mi sve koje dijelimo iste vrijednosti u prilici smo da se zajedno suprotstavimo seksističkim i mizoginim napadima, govorima mržnje kojim se urušava dostojanstvo ne samo Sanje, Vesne, Draginje, Tamare, Aleksandre, Jelene, duga je lista, već i dostojanstvo svake od nas, a zbog čega neke inteligentne djevojčice do kraja ne afirmišu talente“, kazala je Srzentić.

Ona je najavila da će kao ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija pokrenuti inicijative koje će afirmisati žene u javnoj upravi, ICT-u, platforme za djevojčice koje kodiraju i inicijative koje treba da utiču da u javnom prostoru bude nulta tolerancija za napade na ženu.

Onlajn konferenciju organizovali su Ženska politička mreža, Ujedinjene nacije u Crnoj Gori i Skupština.

Bonus video: