reagovanje bivšeg direktora

Klica: Jočić koristi preduzeće za politički revanšizam i propagandu

Klica je kazao da odgovorno tvrdi da su, kada su u pitanju postupci koji se odnose na radove, robu, usluge, od dana njegovog imenovanja pa do razrješenja, svi postupci sprovedeni u skladu sa zakonom i planovima koje je usvajao Upravni odbor

10314 pregleda 17 komentar(a)
Klica, Foto: Zoran Đurić
Klica, Foto: Zoran Đurić

Doskorašnji direktor Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore (JPNPCG) Elvir Klica kazao je da predsjednica Upravnog odbora tog preduzeća, Marina Jočić, od prvog dana na toj funkciji evidentno zloupotrebljava preduzeće, službe i zaposlene, kao i zvanične kanale komunikacije na društvenim mrežama, ali i objave u medijima, zarad obračunavanja na ličnoj i političkoj ravni.

Jočić je na današnjoj pres konferenciji saopštila da je Specijalnom državnom tužilaštvu podnijela krivičnu prijavu protiv Klice zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja i krivičnog djela - nesavjestan rad u službi.

"Utisak koji je imenovanje Marine Jočić za predsjednicu UO Nacionalnih parkova Crne Gore ostavilo na crnogorsku javnost neće popraviti novi pokušaji obmanjivanja, podmetanja i dezinformacije koje je servirala u svom tragikomičnom nastupu koji je nazvala press. Kada je shvatila da će se zbog iznošenja neistina suočiti sa pravnim posljedicama, pravnica Marina Jočić je požurila pred medije, da još jednom pokuša da iskonstruiše senzaciju, očajnički i nevješto. Predsjednica Upravnog odbora (podsjećam radi se o organu upravljanja, ne rukovođenja), od prvog dana evidentno zloupotrebljava preduzeće, službe i zaposlene, kao i zvanične kanale komunikacije na društvenim mrežama, ali i objave u medijima, zarad obračunavanja na ličnoj i političkoj ravni. Preokupirana političkim revanšizmom i politikanstvom, a ohrabrena neznanjem, Marina Jočić nastavlja da izražava destruktivne stavove koji su samo nastavak njene političke retorike i prethodnog poslaničkog, ne tako slavnog djelovanja. Upravo zbog tih 'obaveza' ona nije stigla da se upozna sa onim što su ciljevi i zadaci preduzeća i njene nadležnosti kao predsjednice UO", navodi Klica u reagovanju.

Jočić, koja, kako je saopštio, neosnovano optužuje za ''enormno'' zapošljavanje, slikovito opisujući kako u preduzeću ''fali stolica'', prvo bi trebalo da odgovori na pitanje gdje je "smjestila novih 12 službenika koje je do sada zaposlila, ako je situacija takva kakvom je opisuje".

"S obzirom na to da javnu funkciju i javno preduzeće koristi za političku igru i partijsku kampanju, ne čudi njena kontradiktornost. Ovakve neistine mogle bi se protumačiti i kao 'pripremanje terena' za partijska uhljebljenja, budući da će morati da nabavi tačno onoliko stolica za koliko je mene optužila jer je novom sistematizacijom predvidjela 45 radnih mjesta više u odnosu na postojeću. Da stvar bude komičnija, nije joj palo na pamet da tu sistematizaciju prvo razmatra na sjednici UO i usaglasi sa dva reprezentativna sindikata, već je poslala ministarstvu da dobije saglasnost, čime krši Zakon o radu", dodaje Klica.

Klica je kazao da odgovorno tvrdi da su, kada su u pitanju postupci koji se odnose na radove, robu, usluge, od dana njegovog imenovanja pa do razrješenja, svi postupci sprovedeni u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, u skladu sa Planovima koje je usvajao UO. Rekao je da za to postoje i zapisnici o izvršenim kontrolama, od strane inspekcije.

"Simptomatično je da se deklarisana nacionalistkinja (tako mi se predstavila prilikom upoznavanja), prvo 'uhvatila' za preduzeća iz Rožaja. Ne osjećajući potrebu da pravdam ono što je zakonom već opravdano, već isključivo radi istinitog informisanja javnosti, preduzeća koja pominje Jočić, a koja su iz Rožaja i bave se izradom drvenih kućica, angažovana su u skladu sa zakonom, čime smo uspjeli da napravimo značajne uštede u odnosu na planirano. U prilog tome govori i primjer kućice koju pominje i Marina Jočić, a kojoj je vjetar urušio krov ove zime. U 2017. godini, prije mog stupanja na funkciju, ovo preduzeće planiralo je gradnju kućice za iznos od 30.000,00 eura, dok je ista u mom mandatu sagrađena za 6.000,00 eura. Napomenuo bih i da je osigurana, te da nema štete za JPNPCG. Možda je Marini čudno što su preduzeća iz Rožaja koja se bave izgradnjom drvenih objekata ugovarala poslove, a nijesu preduzeća npr. iz Budve? Podsjetiću, a to i predsjednica UO zna, da je izvođača bilo i iz Kolašina, Podgorice i drugih gradova, a sve u skladu sa potrebama, ponudama i zakonskim procedurama, te ugovarano transparentno uz poštovanje Zakona o javnim nabavkama", naveo je Klica.

Napomenuo je da za sve izvršene radove i usluge postoje izvještaji da su poslovi završeni.

"Iako sav njen angažman vodi zaključku da Marina Jočić ne planira da se bavi promocijom zaštićenih područja, ne mogu a da joj ne objasnim da postoji platforma sa nazivom YouTube na kojoj može naći sve emisije, filmove i spotove za koje tvrdi da ne postoje i to na kanalu JPNPCG. Takođe, da se pohvalim da je jedan od filmova dobio prestižnu nagradu, te da su uz emisije redovno emitovani na Javnom servisu. Isto važi i za softvere, aplikaciju i sve ostalo što je nabrojala. Potrebno je samo malo informatičke pismenosti ili interesovanja. Poručio bih joj da je toliko realizovanih projekata, da ih Marina ne može održavati ovakvim odnosom, a kamoli uraditi isto ili bolje", dodaje se u reagovanju.

Klica je predsjednici Upravnog odbora uputio savjet da, umjesto što koristi Nacionalne parkove za "politički revanšizam i političku propagandu" Demokratskog fronta, obrati pažnju na projekat koji je podržao i UNDP, a radi se, kako je pojasnio, o 70 hiljada besplatnih ulaznica za osnovce, "koje je ona zaboravila baveći se jeftinim populizmom", pa u planu javnih nabavki nije predvidjela izradu novih za učenike koji ove godine pohađaju prvi razred. "No, diskriminacija joj nije strana, pa joj se ne može ni zamjeriti", dodao je.

"Sramno je pominjati sva ova preduzeća i pojedince, bez osnova, naročito plasirajući neistine o njima, a ako to Marini Jočić ne smeta, vjerujem da joj neće smetati ni pokretanje sudskih postupaka protiv nje. Ubijeđen sam da niko neće tolerisati ovakav odnos. Kao što nisam ni ja, kada sam podnio prijavu za plasiranje neistinitih tvrdnji, kao i za telefon koji treba da plaćam još 22 mjeseca, a koji opet pominje. Možda je to i izazvalo pravnicu Jočić da nastavi sa notornim lažima", naveo je Klica u reagovanju.

Napomenuo je da je prije pandemije koronavirusa Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore, zahvaljujući odgovornom rukovođenju, ostvarilo najbolje poslovne rezultate od svog osnivanja.

"Zato još jednom savjetujem Marini Jočić da se pozabavi izazovnim trenutkom u kom se preduzeće nalazi i pokuša da ostvari bar dio rezultata koje je JPNPCG ostvarivalo u prethodnom periodu, jer će u suprotnom ostati upamćena jedino kao sinonim za diletantizam i promašena rješenja nove Vlade Crne Gore", zaključuje se u reagovanju bivšeg direktora JPNPCG.

Preporučujemo za Vas