Budva nije dužna da plati šest miliona eura odštete

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić odbacio dio tužbenog zahtjeva kompanije koja je trebalo da gradi žičaru Bečići-Brajići i drastično smanjio traženi iznos. Opština najavila žalbu

22874 pregleda 8 komentar(a)
Žičara bi vodila od Brajića do Bečića, Foto: Vijesti
Žičara bi vodila od Brajića do Bečića, Foto: Vijesti

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanović odbio je tužbeni zahtjev kompanije “Cable car Montenegro“ da joj Opština Budva na ime štete - izmakle dobiti, isplati šest miliona eura sa kamatom, jer lokalna uprava nije ispunila ugovorene obaveze da će izvršiti eksproprijaciju gotovo 35 hiljada kvadrata zemlje na trasi Bečići - Brajići od 2,1 kilometara, gdje je trebalo da bude izgrađena prva turistička žičara na crnogorskoj obali.

To piše u presudi u koju su “Vijesti“ imale uvid.

Jovanić je prihvatio tužbeni zahtjev kojim je Opštinu Budva obavezao da “Cable car Montenegro“ vrati 483.680 eura, koji je ta kompanija još prije šest godina deponovala na račun Ministarstva finansija namijenjenog za eksproprijaciju zemlje. Takođe, dužna je da izmiri i zateznu kamatu od 193.000 eura.

Opština je takođe obavezana da vrati i 170.216 eura koje je “Cable car Montenegro“ isplatio porodicama mještana za eksproprijaciju, a takođe i 298.573 eura na ime naknade materijalne štete, koja se odnosi na poslovanje firme.

Jovanić je odbio tužbeni zahtjev “Cable car Montenegro“ u dijelu kojim je traženo da Opština izmiri kompaniji naknadu materijalne štete, koja se odnosi na troškove poslovanja u iznosu od 262.205 eura.

Presudom Privrednog suda je utvrđeno i da je Sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza zaključen 6. novembra 2015. između Opštine i “Cable car Montenegro“ raskinut.

Kako je “Vijestima“ rečeno u Opštini, lokalna uprava će se žaliti na presudu, u dijelu tužbenih zahtjeva koji su prihvaćeni.

Projektovani izgled žičare na Brajićima
Projektovani izgled žičare na Brajićima

U pitanju je jedan od najskupljih sudskih sporova, koji je krajem 2019. pokrenuo “Cable Car Montenegro“, nakon što je tadašnji, a i sadašnji gradonačelnik Budve Marko Bato Carević odlučio da povuče sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja održanog 2. decembra 2019. Odluku o utvrđivanju javnog interesa - gradnja žičare Bečići - Brajići.

Prvi čovjek Budve svoj postupak je obrazložio time da nije postignut dogovor o pravičnoj eksproprijaciji zemlje mještanima na trasi buduće turističke atrakcije.

Odluka, koja je trebalo da bude donijeta još u julu te godine, ali zbog raskola unutar koalicije tek je formalno skinuta sa dnevnog reda u decembru, praktično je trebalo da omogući početak višemilionske investicije.

Iz kompanije su ranije optužili Carevića da je samovoljnom odlukom ugrozio njihov projekat, te da su zbog toga odlučili da tuže Opštinu, jer je pogazila sva obećanja koja su davala rukovodstva u protekloj deceniji.

Mještani okupljeni oko NVO “Žičara Čučuci - Brajići“ pozdravili su tada potez gradonačelnika Carevića da sa dnevnog reda skupštinskog zasjedanja skine odluku o utvrđivanju javnog interesa, kojom je trebalo da im se, kako su tada naveli, uz minimalnu naknadu otme zemlja.

Firmu “Cable Car Montenegro”, kako piše u Centralnom registru, osnovali su Branko Diki Kažanegra, koji je najveći akcionar sa 56 odsto kapitala, kao i Ivan Tomić i Nikola Koprivica.

Odluka Carevića da povuče odluku mjesecima kasnije uslovila je pravi politički zemljotres, jer Crnogorska koja je tada bila sastavni dio vlasti praktično je inicirala njegovu smjenu, iako su u više navrata isticali da oni ne zastupaju interese “Cable car Montenegro“. Carević je s druge strane bio jasan da je to jedini razlog što su tražili njegovu smjenu, koju su kasnije i uz pomoć odbornika DPS-a, SD-a i nezavisnog odbornika Stevana Džakovića uspjeli da izdejstvuju i dovedu do prevrata u Budvi. To je bio i povod tromjesečnih nemira u Budvi, ali i upotrebe policijske sile.

Projekat žičare Bečići - Brajići, od kojeg je sada ostala samo kompjuterska animacija, predviđao je da se na trasi dugoj gotovo dva kilometra izgradi 14 nosećih stubova, gdje se savladava visinska razlika od 730 metara za vrijeme od sedam minuta.

Žičara je trebalo da prevozi 1.000 putnika za sat vremena, a njenom izgradnjom trebalo je da bude izvršena i revitalizacija kulturnog i istorijskog spomenika, tvrđave Kosmač na Brajićima, te bude izgrađen eko-golf teren u Brajićkom polju, obnovi stari austrijski put za pješačke i mountbiking ture, kao i terena za sport i rekreaciju i objekata za zdravstveni turizam.

Bonus video: