Opština donijela odluku da se poveća jednokratna novčana pomoć

Šavnik: Naknade za novorođenčad i do 1.500 eura

Pravo na naknadu za novorođeno dijete ima i usvojitelj, staratelj, hranitelj ili lice kome je dijete povjereno na njegu, staranje i vaspitavanje, koje u opštini Šavnik ima prebivalište neprekidno tri godine prije rođenja djeteta, kao i da je novorođenčetu prebivalište u toj opštini

9600 pregleda 15 komentar(a)
Sve manje stanovnika: Šavnik, Foto: Svetlana Mandić
Sve manje stanovnika: Šavnik, Foto: Svetlana Mandić

Prošle godine u Šavniku, po broju stanovnika najmanjoj opštini u Crnoj Gori, rođeno je šest beba, a godinu ranije deset.

Kako bi podstakla natalitet, lokalna uprava je donijela odluku da se poveća jednokratna novčana pomoć za rođenje djeteta, pa će umjesto ranijeg iznosa od 300 eura, roditelji za prvo dijete dobijati 500 eura, za drugo hiljadu, a za treće i svako naredno (blizance, trojke, četvorke...) čak 1.500 po djetetu.

“Pravo na naknadu se ostvaruje ukoliko je prebivalište oba roditelja na teritoriji opštine Šavnik u vrijeme rođenja djeteta, od čega je prebivalište jednog roditelja najmanje tri godine neprekidno prije rođenja djeteta”, navedeno je u Odluci koja je stupila na snagu 15. februara.

Pravo na naknadu za novorođeno dijete ima i usvojitelj, staratelj, hranitelj ili lice kome je dijete povjereno na njegu, staranje i vaspitavanje, koje u opštini Šavnik ima prebivalište neprekidno tri godine prije rođenja djeteta, kao i da je novorođenčetu prebivalište u toj opštini.

“Pravo na pomoć ostvaruje se na osnovu zahtjeva koji se zajedno sa ostalom potrebnom dokumentacijom podnosi organu lokalne uprave opštine Šavnik u roku od tri mjeseca od rođenja djeteta”, piše u odluci.

U opštini Šavnik je na popisu 2011. godine bilo svega 2.070 stanovnika, što je za skoro 5.500 manje u odnosu na 1948. godinu (7.512), odnosno 900 manje nego što ih je bilo na popisu 2003 (2.974). Prema podacima Monstata, na početku školske 2019/2020. godine svega 92 učenika pohađala su nastavu u devet šavničkih osnovnih škola, a 15 u tamošnjoj srednjoj školi.

Iz Šavnika su se prošle godine odselila 64 stanovnika, a doselilo je njih 51, dok su se u januaru ove, prema podacima Monstata, odselila četiri stanovnika, a jedan se doselio.

Tokom prošle godine nije sklopljen nijedan brak.