Vojska poslata na ulice po zakonu: Pomoć u zaustavljanju epidemije

Prema zakonu, ministar “donosi odluke o upotrebi Vojske u drugim aktivnostima u zemlji”. “Vojnici su od marta prošle godine na terenu, dekontaminirali smo javne površine, zdravstvene ustanove, čuvali karantine i medicinski transport i nastavljamo da pomažemo”, rekao je oficir za odnose s javnošću VCG

26765 pregleda 680 reakcija 39 komentar(a)
Sve po propisima, uprkos kritikama: Pripadnici VCG u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Sve po propisima, uprkos kritikama: Pripadnici VCG u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Vojska Crne Gore je angažovana zakonito da pomogne u zaustavljanju epidemije i to na osnovu člana Zakona o vojsci, koji dozvoljava ministru da donosi odluke o njenoj upotrebi u “drugim aktivnostima u zemlji”.

Za to nije potrebno proglašenje vanrednog stanja, niti odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost koji je glavnokomandujući kada je u pitanju Vojska Crne Gore.

To proizilazi iz odgovora Savjeta za odbranu i bezbjednost i Ministarstva odbrane “Vijestima”, a nakon što su posljednja dva dana u dijelu javnosti oštro osporavana i dovođena u pitanje zakonitost odluke Vlade da se pripadnici Vojske uključe u preventivne mjere protiv epidemije.

“U cilju doprinosa koordinisanim aktivnostima na planu suzbijanja kovida-19, ministar odbrane je shodno nadležnostima propisanim članom 38, stav 1, tačka 2 Zakona o Vojsci Crne Gore, donio odluku da se pripadnici Vojske Crne Gore angažuju u aktivnostima promotivnog karaktera, sa ciljem podizanja svijesti građana o potrebi većeg stepena zaštite od kovida-19,” objasnilo je MO u odgovoru “Vijestima”.

“Aktivnosti promotivnog karaktera”:
“Aktivnosti promotivnog karaktera”:foto: Savo Prelević

U članu 38, stavu 1, tački 2 Zakona piše da “ministar donosi odluke o upotrebi Vojske u drugim aktivnostima u zemlji”.

Angažovanje Vojske Crne Gore da pomaže u prevenciji širenja koronavirusa izazvalo je polemike na društvenim mrežama i oštre reakcije dijela opozicije, te pojedinaca iz civilnog sektora.

Glavne zamjerke su bile da je Vojska angažovana protivustavno i da vojnici na ulicama izazivaju paniku kod stanovništva.

Oni su u četvrtak raspoređeni na više punktova u Podgorici i Nikšiću, gdje građanima dijele zaštitne medicinske maske, a očekuje se da naredna stanica bude u Baru.

Oficir za odnose s javnošću VCG Filip Rakonjac podsjetio je ranije da su oni od marta prošle godine na terenu: “...Dekontaminirali smo javne površine, zdravstvene ustanove, čuvali karantine i medicinski transport i nastavljamo da pomažemo”, rekao je on TV Vijesti.

Vojska je u martu prošle godine bila angažovana na obezbjeđenju fizičke zaštite objekata u kojima se sprovode mjere karantina.

Odluku je tada donio Savjet za odbranu i bezbjednost na telefonskoj sjednici 18. marta.

Iz Liberalne partije saopštili su da se Vojska ne može angažovati, dok se eventualno ne uvede vanredno stanje.

“Vojska nije subjekt koji se koristi u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i ne učestvuje u sprovođenju mjera zaštite stanovništva i njegove sigurnosti. Ustav Crne Gore, ali i Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti je po tom pitanju vrlo jasan i njegove se odredbe ne mogu slobodno tumačiti od prilike do prilike niti od političke volje bili koje vlasti. Ova odluka koja je donijeta je u suprotnosti sa Ustavom i zakonom jer takvu nadležnost ima samo Savjet za odbranu bezbjednost...”, kazali su iz LP.

U Ustavu Crne Gore piše da Savjet za odbranu i bezbjednost donosi odluke o komandovanju Vojskom, analizira i ocjenjuje bezbjednosnu situaciju i donosi odluke za preduzimanje odgovarajućih mjera, postavlja, unapređuje i razrješava oficire Vojske, predlaže Skupštini proglašenje ratnog i vanrednog stanja, predlaže upotrebu Vojske u međunarodnim snagama i vrši i druge poslove utvrđene Ustavom ili zakonom.

U Ustavu piše da se vanredno stanje može proglasiti na teritoriji ili dijelu teritorije Crne Gore i u slučaju velikih prirodnih nepogoda.

Ni prethodna Vlada kojom je rukovodio premijer iz DPS-a nije nakon izbijanja epidemije uvodila vanredno stanje.

Prema Zakonu o odbrani, Savjet za odbranu i bezbjednost, između ostalog, odobrava plan upotrebe Vojske i donosi odluku o upotrebi jedinica Vojske u sprovođenju zadataka koji se odnose na podršku prilikom prirodnih i vještački izazvanih katastrofa i drugih nesreća i na doprinos unutrašnjoj bezbjednosti u miru u okviru dodijeljene misije Vojske za podršku drugim institucijama.

Državni sekretar Ministarstva finansija Janko Odović rekao je juče da raspoređivanjem pripadnika Vojske na ulice crnogorskih gradova nije povrijeđen Ustav i da je to u skladu sa Zakonom o VCG.

Odović je Televiziji Crne Gore kazao da Vojska ne djeluje nikakvim manevrima i ne nosi oružje, već je prisutna samo da građanima pomogne u prevazilaženju zdravstvene krize, izazvane pandemijom koronavirusa.

Savjet za odbranu: Aktivnosti promotivnog karaktera, ministarka iskoristila zakon

“Savjet za odbranu i bezbjednost je 18. marta 2020. donio Odluku o angažovanju pripadnika Vojske na obezbjeđenju fizičke zaštite objekata u kojima su se sprovodile mjere karantina. Imajući u vidu da je novo angažovanje Vojske promotivnog karaktera, Savjetu nije dostavljena nova odluka na razmatranje. Na sjednici Vlade 2. marta 2021, usvojena je informacija o potrebi koordinirane i pojačane kontrole sprovođenja mjera za suzbijanje kovida-19. U cilju doprinosa koordiniranim aktivnostima na planu suzbijanja kovida-19, ministarka odbrane je shodno nadležnostima propisanim članom 38 stav 1 tačka 2 Zakona o Vojsci donijela odluku da se pripadnici Vojske angažuju u aktivnostima promotivnog karaktera, u cilju ukazivanja na potrebu većeg stepena zaštite od kovida-19,” navodi se u odgovoru sekretara Savjeta za odbranu i bezbjednost pukovnika Velibora Bakrača za “Vijesti”.

Bonus video: