Prijavljeno 19 neželjenih reakcija na "Sputnjik V": Blage i uobičajene nus pojave

Procedura registracije vakcine “Astra Zeneka” u finalnoj fazi

75627 pregleda 267 reakcija 83 komentar(a)
Vakcinacija zaposlenih u Kliničkom centru (ilustracija)-, Foto: Boris Pejović
Vakcinacija zaposlenih u Kliničkom centru (ilustracija)-, Foto: Boris Pejović

Od početka imunizacije protiv koronavirusa do juče crnogorskom Institutu za ljekove i medicinska sredstva (CInMED) proslijeđeno je 19 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene vakcine “Sputnjik V”.

To je “Vijestima” kazala rukovodilac Centra za ljekove u toj ustanovi Željka Bešović.

Ona je pojasnila da su prijave proslijedili zdravstveni radnici.

Do sada je u Crnoj Gori prvom dozom vakcine imunizovano preko 2.000 osoba.

Bešovićeva je odgovorila da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji lokalne prirode, odnosno bol i crvenilo na mjestu primjene vakcine.

“Od sistemskih neželjenih događaja najčešće su prijavljeni povišena tjelesna temperatura, glavobolja, slabost i bol u mišićima. U pitanju su neželjeni događaji koji su očekivani nakon primljene vakcine ‘Sputnik V’ i koji su slični neželjenim događajima koji se ispoljavaju i nakon primjene drugih vakcina”, saopštila je Bešovićeva.

Ona je kazala da je u svim prijavama koje su dostavljene Institutu kao ishod ispoljenih neželjenih događaja naveden potpuni oporavak.

U Crnu Goru zasada su stigle dvije vrste vakcina - ruska “Sputnjik V” i kineska “Sinofarm”, a CInMED je prethodno za obje dao saglasnost za nabavku, odnosno uvoz, u skladu sa Zakonom o ljekovima, koji propisuje da se navedena saglasnost za lijek koji nije registrovan može izdati za medicinske opravdane potrebe, između ostalog, i u slučaju epidemija.

Proizvođač vakcine “AstraZeneka” predao je 4. februara zahtjev za registraciju CInMED-u.

Bešovićeva je juče kazala da je procedura registracije ove vakcine u finalnoj fazi.

“Očekujemo da najvjerovatnije bude okončana danas”, rekla je Bešovićeva juče “Vijestima”.

Na novi koronavirus pozitivno je još 567 osoba, hospitalizovana su 494 pacijenta, dok je zabilježeno devet smrtnih ishoda usled infekcije kovidom-19.

Iz Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšteno je da su iz Podgorice 192 novootkrivena slučaja, Nikšića 105, Ulcinja 51, Bara 35, Herceg Novog i Bijelog Polja po 28, Pljevalja 22, Cetinja 20, Budve 17, Berana 15, Kotora 14, Tivta 13, Danilovgrada deset, Mojkovca sedam, Rožaja šest, Plužina tri i iz Plava, Tuzi, Kolašina i Gusinja po dva.

„Od jučerašnjeg presjeka Institutu je prijavljeno devet smrtnih ishoda povezanih sa kovidom-19, i to kod po dva pacijenta iz Budve, Herceg Novog i Bijelog Polja, i po jednog iz Bara, Kotora i Cetinja, od kojih je najmlađi imao 60, a najstariji 86 godina“, piše u saopštenju.

Vakcinacija građana u Podgorici počeće u ponedjeljak i to na šest punktova, a priroritetna grupa biće stariji od 80 godina.

„Vakcinacija je za početak organizovana na četiri punkta u Sportskom centru (SC) ‘Morača’ i dva u zdravstvenom objektu „Stara varoš“, a kasnije će se, prema potrebama, otvoriti i punktovi u ostalim za to predviđenim zdravstvenim objektima“, saopšteno je iz Doma zdravlja Podgorica.

U Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) juče je počela vakcinacija zdravstvenih radnika Uprave i osoba koje su na izdržavanju kazne zatvora.

Najnovije istraživanje koje je agencija “Ipsos” sprovela u februaru uz podršku britanske ambasade u Podgorici i UNICEF-a pokazalo je da više od polovine građana namjerava da se vakciniše protiv koronavirusa.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 51 odsto građana u februaru kazalo da bi se vakcinisalo protiv koronavirusa, u poređenju sa 44 odsto u januaru.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Huan Santander, istakao je da je vakcinacija od ključnog značaja za zdrav život djece, adolescenata, porodica i zajednica.

Istraživanje je pokazalo i da više od dvije trećine, odnosno 76 odsto građana, vjeruje da bi vakcinacija trebalo da bude prioritet za Vladu i za građane Crne Gore.

Pogoršava se situacija u Pljevljima

Epidemiološka situacija u Pljevljima u posljednjih 10 dana se pogoršava, ali još nije iako se kreće ka njoj, u zoni koja dovodi do uvođenja posebnih mjera, odnosno zatvaranja grada.

To je saopšteno na sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spasavanje opštine Pljevlja na kome je analizirana aktuelna epidemiološka situacija u Pljevljima.

“Zabrinjavajuća je visoka popunjenost kapaciteta u Opštoj bolnici u Pljevljima. Sistem je na granici izdržljivosti i u smještajnom i kadrovskom smislu, jer je veliki broj zdravstvenih radnika zahvaćen virusom. Opština Pljevlja izaći će u suret inicijativi zdravstvenih radnika za eventualno ustupanje Doma Vojske u svrhu otvaranja veće zdravstvene ustanove na teritoriji Pljevalja, ukoliko se za to omoguće neophodne dozvole i saglasnosti Ministarstva zdravlja i drugih nadležnih ograna”, piše u saopštenju.