Radnici pljevaljske Agencije za stambeno poslovni fond ostaju bez 12 zarađenih plata

Ukupan dug je 1.130.088 eura, a cijela imovina procijenjena je na iznos od 9.370 eura

3449 pregleda 32 reakcija 1 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Bivši radnici pljevaljske Agencije za stambeno poslovni fond Opštine Pljevlja ostaće bez 12 zarađenih plata, jer je sasvim izvjesno da će firma u kojoj su nekada radili biti likvidirana nakon što je Privredni sud proglasio bankrot krajem prošle godine.

Agencija u koju je prije nešto više od godinu uveden stečaj, radnicima, stambenim zadrugama, Poreskoj upravi i dobavljačima duguje 1.130.088 eura, a cijelu imovinu preduzeća sudski vještak procijenio je na iznos od 9.370 eura. Samo stambenim zgradama Agencija duguje 418.000 eura, a zaposlenima 115.582 eura.

Fond rada isplatio je zaposlenima šest minimalnih zarada, a porezi i doprinosi uplaćenii su za šest mjeseci na minimalan iznos.

Agencija je imala 22 zaposlena. Nakon uvođenja stečaja, četvoro zaposlenih ostvarilo je pravo na penziju. S obzirom na to da članovi Odbora direktora nisu imali pravo na minimalne zarade i povezivanje staža, dva člana iz reda zaposlenih, svoja prava potražuju na sudu.

Agencija, odnosno Opština Pljevlja kao osnivač preduzeća, vodi spor kojim pokušava dobiti 114.213 eura koliko im je ostalo na računu Atlas banke, nakon uvođenja stečaja.

Stečajni upravnik Radojica Grba kazao je da je Agencija na računu u Atlas banci imala 164.213 eura namjenskih sredstava za više zgrada. Odlukom Fonda za zaštitu depozita vraćeno je 50.000 eura, dok je u toku sudski spor za preostali dio novca. Ukoliko bi sud presudio u korist Opštine Pljevlja, sredstva bi bila raspodijeljena zgradama, kao povjeriocima prvog reda.

Grba kaže da je Agencija na računu imala 36.450 eura kada je imenovan za stečajnog upravnika.

U zavisnosti od odluke Upravnog suda, postoji mogućnost da će stambene zgrade biti djelimično obeštećene, odnosno mogle bi dobiti manje od trećine od 418.087 eura.

Dug Agencije za poreze i doprinose iznosi 577.088 eura, dok je dug po osnovu PDV-a 9.806 eura. Agencija duguju dobavljačima 9.607 eura.

Prije uvođenja stečaja Agencija je isplaćivala neto zarade i obaveze po osnovu jednog reprograma, dok je obeveze po osnovu drugog reprograma izmirivala Opština.

Poreska uprava u septembru 2019. godine blokirala je račun društva na oko 240.000 eura. S obzirom na to da Poreska nije prihvatila novi reprogram ni sanacioni plan, uveden je stečaj u preduzeće 29. februara prošle godine.

Na jednom od skupštinskih zasjedanja, predsjednik Opštine Igor Golubović rekao je da se mora vratiti novac koji je Agencija neovlašćeno potrošila u prethodnih 10 godina sa računa građana za održavanje stambenih zgrada, najvjerovatnije kroz radove.

Bonus video: