Podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 12

Klub poslanika "Crno na bijelo: Ocjena ustavnosti biće pravna potvrda Zakona o zaštiti kulturnih dobara

Član 12: "Dobra koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ili korišćenja ima vjerska zajednica, ne mogu se otuđiti, premještati ili iznijeti iz države, bez saglasnosti Vlade"

26795 pregleda 852 reakcija 77 komentar(a)
Foto: Crno na Bijelo
Foto: Crno na Bijelo

Poslanici koalicije Crno na bijelo u Skupštini Crne Gore podnijeli su Ustavnom sudu Crne Gore inicijativu za ocjenu saglasnosti članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, sa Ustavom Crne Gore i potvrđenim i objavljenim međunarodnim ugovorima.

To su uradili jer, kako objašnjavaju, nemaju problem da se zakonsko rješenje za koje su glasali u parlamentu ispita na najvišem institucionalnom nivou, posebno imajući u vidu da je Zakon o vjerskim slobodama izazvao brojne polemike u javnosti.

,,Svako fizičko i pravno lice, uključujući i vjerske zajednice, dužno je da poštuje kulturna dobra drugih, na isti način kao i svoja, a pravo na pristup kulturnom dobru može se ograničiti samo radi zaštite javnog interesa i prava i sloboda drugih. Dakle, država je dužna da štiti kulturna dobra, što je detaljno razrađeno normama Zakona o zaštiti kulturnih dobara, a koji je napisan i usklađen sa međunarodnim propisima. Postavlja se pitanje, da li član 12 predmetnog Zakona, koji glasi “U slučajevima premještanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima vjerska zajednica, primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.”, predstavlja dovoljnu garanciju za zaštitu Ustavom Crne Gore propisanih članova 77 i 78”, navodi se u inicijativi koju potpisuju svi poslanici koalicije Crno na bijelo u Skupštini Crne Gore, Miloš Konatar, Božena Jelušić, Srđa Pavićević i Suada Zoronjić.

Inicijativa za ocjenu ustavnosti člana 12
Inicijativa za ocjenu ustavnosti člana 12foto: Printscreen

Poslanici koalicije Crno na bijelo takođe su inicirali ispitivanje da li je član 12 Zakona o slobodi vjeroispovijesti u skladu sa Ustavom:

,,Cilj ove inicijative je da se potvrdi da je imovina države Crne Gore zaštićena, da niko neće i ne može odnijeti, otuđiti ili prisvojiti nešto što pripada našoj državi”.

Iz poslaničkog kluba Crno na bijelo su uvjereni u ispravnost svoje odluke da glasaju “za” i potrebu da se ovaj Zakon donese radi regulisanja prava i obaveza svih vjerskih zajednica.

,,Zato potpuno mirne savjesti podnosimo Inicijativu za ocjenu ustavnosti jer smo sigurni u “kvalitet” zakona i u to da u njemu nema ništa što bi ovu državu i vjernike ugrozilo”, zaključuju.

Izmijenjen član 12 Zakona glasi: "U slučajevima, premještanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima vjerska zajednica, primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara."