Cerović: Među ljekarima nema raskola, ne damo da nas drugi biraju

"Problem je nastao kada je Ministarstvo zdravlja počelo da se miješa u izbornu volju delegata, tako da ovo nije raskol unutar Komore već suprotstavljanje delegata skupštine miješanju u njihovu izbornu volju“, rekla je "Vijestima" potpredsjednica Skupštine Ljekarske komore Žanka Cerović
328 pregleda 5 komentar(a)
ljekari, KCCG, Foto: Boris Pejović
ljekari, KCCG, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.12.2017. 07:02h

Potpredsjednica Skupštine Ljekarske komore Žanka Cerović poručila je da među ljekarima nema raskola, ali da se Ministarstvo zdravlja miješa u rad njihove organizacije.

"Nema raskola među ljekarima. Prvi izbori održani su 31. januara i bili su demokratski. Delegati skupštine su direktnim glasanjem, bez pritisaka izabrali rukovodstvo. Problem je nastao kada je Ministarstvo zdravlja počelo da se miješa u izbornu volju delegata, tako da ovo nije raskol unutar Komore već suprotstavljanje delegata skupštine miješanju u njihovu izbornu volju“, rekla je ona "Vijestima".

Cerović navodi da ”nasuprot Ministarstvu zdravlja, ljekari žele napraviti otklon od višedecenijske loše prakse u organizaciji”.

"Postoji prostor samo za partnerskim odnosom, nikako za nametanjem niti kadrovskih rješenja a još manje rješenja koja se usko tiču položaja naše struke. Vijest da je skupština zakazana za 22. 12. 2017. je gruba dezinformacija orkestrirana od strane dr Ivovića i Ministarstva zdravlja. Skupština je zakazana u zakonskom roku za 15.12. 2017”, objasnila je ona.

Dio članova Ljekarske komore podnio je 7. novembra zahtjev predsjedniku Skupštine te organizacije Nebojši Sekuliću da u roku od mjesec zakaže sjednicu na kojoj će se, između ostalog, razriješiti aktuelno rukovodstvo i izabrati novo u skladu sa Statutom.

Pored današnje sjednice, zamjenik predsjednika Ljekarske komore Jovan Ivović zakazao je drugu sjednicu Skupštine Ljekarske komore 22. decembra. On tvrdi da je razlog tome što Sekulić nije u zakonskom roku ispoštovao zahtjev kolega.

Žanka Cerović podsjeća da je u martu Ministarstvo izdalo rješenje kojim je naložilo skupštini Komore da poništi svoje odluke o izboru predsjednika Aleksandra Mugoše.

"Iz tog razloga pribavili smo nezavisno mišljenje od Fakulteta za državne i evropske studije u kojem je navedeno da “ministarstvo ne može donositi rješenja kojima će naložiti Skupštini Komore da poništi svoje ranije odluke o izboru predsjednika i potpredsjednika Ljekarske komore, niti na bilo koji način ulaziti u autonomnu nadležnost komore”, rekla je ona.

Nakon što Ministarstvo nije dalo saglasnost na odluke Skupštine komore ljekara iz januara ove godine, oni su podnijeli tužbu Upravnom sudu o kojoj još nije odlučeno. U međuvremenu je rad Komore suspendovan, pa ona ne izdaje licence i nije poznato koliko gostujućih doktora radi i po čijem odobrenju u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori.

Ljekari u Crnoj Gori su inače početkom naredne godine dužni da obnove svoje licence, pa bi nefunkcionisanje komore bio ozbiljan problem za njih i čitav zdravstveni sistem. Današnja Skupština Ljekarske komore će biti održana u hotelu City u Podgorici.

Uprava za imovinu otkazala salu

"Radio sam u otežanim okolnostima u namjeri da izađem u susret zahtjevu kolega koji su potpisali inicijativu. Lično sam finansirao poštanske usluge, telefonski i e-mailom obavještavao sve članove skupštine. Ministarstvu sam se obratio za pomoć da se obezbijedi sala za održavanje Skupštine. Nakon što nas je ministar Hrapović obavijestio da je obezbijedio salu za održavanje Skupštine uputio nas je na Upravu za imovinu”, rekao je Nebojša Sekulić.

On navodi da je “u razgovoru sa službenicom Uprave 8. 12. 2017, na koju su ga uputili njeni šefovi, informisan da je sala rezervisana za 15. 12. 2017. da za njeno korišćenje nije potrebno dostavljati ni spisak učesnika kao ni matične brojeve”.

"Tri dana pred održavanje Skupštine sala nam je otkazana jer nisam dostavio spisak učesnika i njihove matične brojeve. Ista sala ustupljena je na korišćenje neregularno zakazanoj skupštini na koju poziva kolega Ivović”, kaže Sekulić.

Ministarstvo zdravlja: Komora pripada ljekarima

"Ministarstvo zdravlja se ni na koji način ne miješa i ne učestvuje u izbornom procesu rukovodstva Ljekarske komore, niti podržava bilo koju “stranu”, kako vi to tendenciozno navodite u prvoj rečenici vašeg teksta objavljenog u ND Vijesti, 14. 12. 2017. godine. Na taj način proizvoljno zaključujete i insinuirate navodnu opredijeljenost ministarstva bez iznošenja činjenica, što je vaša profesionalna obaveza”, navodi se u reagovanju MZ.

"Jedina istina je da je Ministarstvo zdravlja izašlo u susret zahtjevu predsjednika Skupštine Ljekarske komore, dr Nebojši Sekuliću, koji 29. 11. 2017. tražio pomoć u organizaciji sjednice Skupštine. Ministarstvo je u skladu sa svojim mogućnostima ponudilo i obezbijedilo prostor i tražene uslove (štampanje i slanje radnog materijala...). Zahtjev za pomoć u organizaciji Skupštine naknadno je tražio i dr Jovan Ivović navodeći zakonsku i statutarnu obavezu organizovanja sjednice. Ne ulazeći u razloge niti jednih niti drugih, pod istim uslovima i na isti način Ministarstvo zdravlja je dostavilo ponudu gospodinu Ivoviću.

Iz Ministarstva zdravlja je više puta ponovljeno da želimo Ljekarsku komoru kao partnera, te da se ni koji način nećemo miješati u rad te strukovne organizacije. Komora pripada ljekarima, i oni su jedini pozvani da kreiraju njenu svrhu i postojanje, ne nikako ministar, ne nikako politički pojedinci u liku sindikalnih pregalnika i ne nikako promoteri javne riječi, koji se , bez iznošenja krucijalnih činjenica, bave propagandom i nagađenjem, koja u ovom slučaju ne ide u prilog rješavanju zakonskog funkcionisanja Komore, što bi trebalo da je svima jedini i pravi cilj”, objavilo je MZ.

Bonus video: