Stigao kontingent od 5.000 doza Sputnjik V vakcine

"Sumirano do sad u u našu zemlju stiglo je 42.000 doza vakcine protiv Covid 19. Taj broj će se u narednom periodu konstantno uvećavati, zahvaljujući intenzivnim bilateralnim pregovorima Vlade"

33249 pregleda 82 reakcija 82 komentar(a)
Foto: gov.me
Foto: gov.me

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović i državni sekretar dr Borko Bajić dočekali su drugi kontingent od 5.000 jedinica ruskih vakcina Sputnjik V koji je upravo stigao u Crnu Goru, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Ovo je druga tura od ukupno 50.000 doza koje je Vlada kupila od Rusije.

"Sumirano do sad u u našu zemlju stiglo je 42.000 doza vakcine protiv Kovida-19. Taj broj će se u narednom periodu konstantno uvećavati, zahvaljujući intenzivnim bilateralnim pregovorima Vlade", napisali su na svom Tviter profilu.

Borovinić Bojović je pozvala građane i građanke Crne Gore da se obavezno vakcinišu jer je vakcina sigurna, efikasna i bezbjedna, ali upozorila da proces vakcinacije zahtijeva određeno vrijeme, te da je stoga neophodno da se zajednički pridržavaju epidemioloških mjera.

Jelena Borovinić Bojović, Borko Bajić
foto: Vlada Crne Gore

Iz Vlade je saopšteno da Crna Gora radi na proširivanju ugovora za još 200 hiljada ruskih vakcina, a da se tokom naredne sedmice očekuje jš 2.000 ruskih vakcina koje su donacija Srbije.

"Podsjećamo da je ranije u Crnu Goru stigla donacija Kine od 30 hiljada Sinofarm vakcina. U toku su pregovori za kupovinu još 201.200 doza istog proizvođača. Ove sedmice se očekuje informacija o terminu isporuke prve ture od ukupno 84 hiljade vakcina Astra Zeneke koje Crna Gora očekuje u okviru COVAX programa", kazali su iz Vlade.

Dodali su da su u toku i pregovori sa kompanijom Fajzer-Bajontek o nabavci 150 hiljada doza vakcina.

"Pored ovih pregovora, Evropska unija je, u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, pokrenula regionalni projekat za podršku vakcinaciji stanovništva zemalja Zapadnog Balkana. U saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadom Austrije u Crnoj Gori, došli smo do saznanja da će Austrija koordinisati snabdijevanje zemalja Zapadnog Balkana vakcinama u okviru ovog mehanizma. Za ovu svrhu su, prema našim saznanjima, opredijeljene vakcine proizvođača Fajzer-Bajontek", zaključuju iz Vlade.

Bonus video: