Popović Samardžić optužuje Mugošu: Samovoljom i pritiscima bi da sačuva fotelju

Uprkos zapisniku Upravne inspekcije kojim su utvrđene nepravilnosti i nalogu da se otklone, to do danas nije učinjeno, tvrdi Milena Popović Samardžić

51896 pregleda 283 reakcija 33 komentar(a)
Podnosi lažne prijave: Popović Samardžić, Foto: Printscreen YouTube
Podnosi lažne prijave: Popović Samardžić, Foto: Printscreen YouTube

Predsjednik Ljekarske komore (LjK) dr Aleksandar Mugoša nezakonito pokušava da opstane na toj funkciji, lažno prijavljujući one koji mu postave neugodna pitanja, policiju koja interveniše u LjK, ili kolege koje mu se suprotstave.

To je za “Vijesti” kazala predsjednica Skupštine dr Milena Popović Samardžić, objašnjavajući da dr Mugoša vrši pritisak i na državne organe, kako bi zaustavio izbor novog predsjednika i oslobađanje Komore od njegove samovolje.

“Lično se obraćao Ministartsvu zdravlja, premijeru, predsjedniku Skupštine, poslaničkim klubovima… Sve ovo vrijeme onemogućava uručivanje Zapisnika o inspekcijskom nadzoru u Komori zaključavanjem prostorija i pečata. Uprkos zapisniku Upravne inspekcije kojim su utvrđene nepravilnosti u dijelu koji se odnosi na zavođenje i pečatiranje odluka Skupštine i nalogu da se nepravilnosti otklone, to do danas nije učinjeno. Rad Skupštine Ljekarske komore i izbor novog predsjednika blokirao je dr Mugoša. Za to vrijeme dr Mugoša zloupotrebljava državne institucije raznim lažnim prijavama, zatrpavajući državne organe i odlažući uspostavljanje zakonitog rada LjK. Da se ovako grčevito borio za položaj ljekara u Crnoj Gori, danas ne bismo uživali ovako nizak položaj u društvu”, kazala je ona.

Ističe da je Upravna inspekcija prošlog utorka naredila Mugoši da omogući Skupštini da zavede i pečatira akta koja je donijela, ali da on danima zaključava prostorije LjK i onemogućava uručenje zapisnika.

“Kolege su me obavijestile da zaposleni u Komori kroz špijunku biraju kome će otvoriti vrata, a kome ne. Mugošina strategija je očigledno zatrpavanje organa prijavama kako bi odložio izbor novog rukovodstva komore”, rekla je ona.

Ljekarka Snežana Ćorac kazala je da su ona i dr Popović Samardžić tri puta spriječene da zavedu odluke Skupštine.

“Šokirana sam da jedan predsjednik komore lažno krivično prijavljuje svoje kolege i da na taj način ostvaruje svoju ambiciju, a da mu u tome pomaže stručna služba. Ovakvim ponašanjem ozbiljno urušava ugled ljekarskoj profesiji. Čudi me da je za kolegu uopšte prihvatljivo da bude na čelu organizacije protiv volje svojih kolega”.

Članovi Skupštine tvrde i da je LjK zaključana i mjesec nakon održane Skupštine na kojoj je sa 32 glasa usvojen zaključak da je dr Mugoši prestao manadat. Troje je bilo uzdržano, dok niko nije glasao protiv.

Ističu da je Skupština glasala i za pokretanje postupka izbora novog predsjednika, i da niko nije bio protiv.

“Međutim, volja Skupštine onemogućena je grčevitom borbom dr Mugoše da se po svaku cijenu zadrži na toj poziciji i to iz ličnih interesa. Sumnjamo da je razlog ovako grčevite borbe skrivanje njegovog poslovanja u Komori. Mi koji smo bili delegati u prethodnom sazivu Skupštine tri godine smo tražili na uvid dokaze o finansijskim transakcijama koje je Mugoša odbijao da pruži. Odbio ih je dati na uvid i MANS-u pa je Agencija za sprječavanje korupcije nakon žalbe naložila Komori da u roku od 15 dana dostavi tražene račune. Nije to jedino što dr Mugoša skriva. Takođe nismo dobili niti jedan zapisnik sa sjednica Skupštine održanih prethodne godine i to putem maila. Sumnjamo da uopšte nije došlo do usvajanja brojnih zaključaka jer već godinu dana nije odgovoreno na naše zahtjeve da nam se dostave zapisnici i izvještaji o glasanju sa tih sjednica Skupštine”, kazala je “Vijestima” dr Žanka Cerović.

Govoreći o, kako tvrdi, sabotaži i pritiscima, dr Popović Samardžić kazala je da je dr Mugoša u protekloj godini protiv nje podnio četiri prijave:

“Aleksandar Mugoša je četiri mjeseca prije održavanja izbora u Ljekarskoj komori počeo da me prijavljuje raznim državnim organima, iako sa njim nemam nikakav kontakt u protekle tri godine. Od juna mjeseca prošle godine do danas prijavio me je raznim državnim institucijama - od policije za privredni kriminal, tri puta osnovnom državnom tužilaštvu, inspekciji rada pa čak i Agenciji za sprečavanje korupcije. Upravo ovakvo njegovo postupanje učvrstilo me u odluci da stanem na put ovom samovlašću u Ljekarskoj komori iako nemam nikakvih ambicija prema bilo kojoj funkciji u tom udruženju. Sad je počeo da prijavljuje i druge kolege. Dr Cerović je lažno prijavio da je falsifikovala potpise podrške za sazivanje Skupštine na kojoj se trebalo raspravljati o finansijskom poslovanju komore. Međutim, potpisa za koje dr Mugoša tvrdi da su falsifikovani uopšte nema na spisku. Po svim tim besmislenim i lažnim prijavama se promptno postupa. Dr Ćorac je lažno prijavio za navodno guranje sekretarice iako tome niko od prisutnih nije svjedočio. Svi koji znaju dr Ćorac, znaju da je to brutalna laž. Tu se nije zaustavio. Prijavio je i policiju koju smo pozvali na lice mjesta, jer je Mugoša zaključao pečate nakon sjednice Skupštine. Prijavljuje i novinare, sve koji mu postave pitanje ili profesionalno na bilo koji način postanu dio ove drame. Prijavljuje kolege direktorima. Umiješao je u unutrašnja pitanja Komore pojedine poslanike i političke partije. A jedino što dr Mugoša treba da uradi jeste da se kandiduje ako već želi biti predsjednik Komore i vidi kakvo je raspoloženje kolega prema tome”.

Mugoša: Rješenje inspekcije nijesmo dobili

Odgovarajući da li je preduzeo mjere na otklanjanju nepravilnosti koje je Upravna inspekcija utvrdila, dr Mugoša “Vijestima” je kazao da je redakcija “vjerovatno već u posjedu informacija koje za sada predmet nadzora, odnosno Ljekarska komora, ne posjeduje”.

Ljekarska komora nije zaključana: Mugoša
Ljekarska komora nije zaključana: Mugošafoto: Filip Roganović

“Kada Ljekarska komora dobije rješenje od strane Upravne inspekcije prema istom će se odnijeti u skladu sa zakonskom propisima koji se odnose na inspekcijski nadzor. U saznanju sam da je izrađen zapisnik inspekcijskog nadzora, na koji ćemo se takođe odrediti u skladu sa odredbama zakona, što će se svakako desiti u narednih nekoliko dana”.

Mugoša tvrdi da je apsolutna neistina da je Ljekarska komora zaključana, te da je to već mnogo puta saopštio.

“Ne znam da li tu neistinu kontinuirano saopštava 32 delegata, kako navodite, ja sam je za sada čuo od jedne osobe. Što se tiče zaključka, taj dokument i svi ostali dokumenti sa Skupštine na koju se pozivate, svakako će biti predmet odgovarajućih postupaka pred nadležnim organima ove zemlje, naravno pod uslovom da stupe na pravnu snagu”.

Istakao je da je apsolutna neistina da Skupštini komore nisu dostavljani izvještaji o finansijskim transakcijama:

“Na kraju 2018. i 2019. godine urađen je godišnji finansijski izvještaj koji je, u oba slučaja, Skupština Komore usvojila. Završili smo i za 2020. godinu. Finansijski izvještaj obuhvata apsolutno sve finansijske transakcije naše ustanove. Takođe na pojedinačne zahtjeve o slobodnom pristupu informacijama, a koje se tiču dijela finansijskih transakcija, Komora je donijela Rješenje kojim se odobrava pristup traženim informacijama”.

Mugoša nije precizirao koliko je novca utrošeno na putovanja iz budžeta Komore:

“Niste precizirali na koji period se odnosi Vaše pitanje, ali je to svakako javan podatak koji se, kako sam već naveo, nalazi u finansijskim godišnjim izvještajima”.

Tvrdi da svaki delegat može dobit zapisnik sa bilo koje sjednice Skupštine.

“Uostalom sa pisanjem zapisnika, slanjem zapisnika i slično predsjednik Ljekarske komore nema baš nikakve veze”.

Dr Mugoša tvrdi i da je apsolutna neistina da je od premijera i ministarke zdravlja tražio bilo kakvu pomoć, izuzev što je predstavkom tražio izjašnjenje u pokušaju da zaštiti instituciju i njen zakoniti rad.

“Kada je 04.02. ministarka zdravlja donijela protivzakoniti akt, na koji su se kasnije pozvali delegati Skupštine Ljekarske komore, protiv donesenog pravnog akta pokrenuo sam postupak pred Agencijom za sprečavanje korupcije i podnio tužbu Upravnom sudu. Premijera sam izvijestio o svim nezakonitostima koje se trenutno dešavaju u LjK, jer smatram da je to bila moja obaveza”.

Odgovarajući na optužbe kolega da “zloupotrebljava institucije prijavama”, rekao je da je pokrenuo postupak pred Agencijom za elektronske medije protiv A1 televizije zbog ponašanja njihove novinarke.

“Jer sam to ponašanje smatrao nedoličnim i neprofesionalnim. Protiv Milene Popović Samardzić podnio sam krivičnu prijavu zbog sumnje da je izvršila više teških krivičnih djela. Koliko sam ja obaviješten, taj postupak je u fazi izviđaja. Tačno je i da su tri zaposlene službenice Ljekarske komore prijavile Upravi policije policijskog inspektora koji im nažalost nije pružio bilo koji vid zaštite prilikom intervencije po pozivu zaposlenih, zbog nasrtaja Milene Popović Samardžić, njenog supruga, Snežane Ćorac i Žanke Cerović na njih. Taj postupak će se nastaviti. Bez obzira na sve pritiske koje trpim posljednjih dana, u kojima mi se preko medija prijeti, javno saopštavam da ću kontinuirano nastaviti da se borim za zakoniti rad Ljekarske komore, prije svega kroz institucije sistema ove zemlje, iako se ‘samozvani borci za depolitizaciju zdravstva’ osjećaju moćnim da krše zakon i vrše krivična djela, očigledno uživajući podršku aktuelne politike, koja se ogleda u postupcima Ministarstva zdravlja u odnosu na LjK”.

Bonus video: