inicijativa dpncg

Pooštriti kazne za napade na novinare, snimatelje i fotoreportere

Iz DPNCG su istakli da je, kada je u pitanju izmjena krivičnog zakonodavstva, važno obratiti pažnju i na govor mržnje, koji je posebno zabrinjavajući na društvenim mrežama

3416 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) uputilo je inicijativu da se u program rada Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava uvrsti izmjena Krivičnog zakonika u dijelu pooštravanja kazni za napade na novinare, snimatelje i fotoreportere.

Iz DPNCG su istakli da je, kada je u pitanju izmjena krivičnog zakonodavstva, važno obratiti pažnju i na govor mržnje, koji je posebno zabrinjavajući na društvenim mrežama.

“Do sada je bilo inicijativa u tom pravcu ali prethodna Vlada nije imala sluha za predloge, iako u okruženju postoje neka rješenja u tom pravcu”, navodi se u saopštenju.

Iz DPNCG su ukazali da su Hrvatska i Srbija u krivične zakonike unijele odredbe koje se tiču prijetnji i napada na novinare, odnosno na osobe koje se bave poslom od javnog značaja.

Kako su naveli, za nanošenje teške tjelesne povrede zaprijećena je kazna od dvije do 15 godina zatvora, a za ubistvo od deset godina do doživotne robije.

“Za ugrožavanje sigurnosti novinara u Krivičnom zakonu Srbije popisana je kazna od šest mjeseci do pet godina”, podsjetili su iz DNPCG.

Oni su dodali da je u Kaznenom zakonu Hrvatske za prijetnje propisane kazne od šest mjeseci do pet godina.

Iz DPNCG su podsjetili da je i Akcija za ljudska prava (HRA) ovo pitanje aktuelizovala u predlogu Vladi koji je nedavno dostavila.

"S obzirom na veliku podršku koju su novinari imali od HRA-a, očekujemo od nadležnih se da će ozbiljno razmotriti njihove predloge", kaže se u saoptšenju.

Preporučujemo za Vas