Ministarstvo prosvjete: Crna Gora i Turska jačaju saradnju u obrazovanju

"Utvrđene su aktivnosti u vezi sa formiranjem zajedničke komisije koja će pratiti implementaciju memoranduma naše dvije zemlje. Takođe, fokus razgovora bio je na razmjenama u dualnom obrazovanju, u kome Turska ima veliko iskustvo", rekla je direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović
132 pregleda 1 komentar(a)
ministarstvo prosvjete, Foto: Mps.gov.me
ministarstvo prosvjete, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 14.12.2017. 15:04h

Saradnja Crne Gore i Turske u edukaciji jača kroz saradnju na svim nivoima obrazovanja. Tako se radi na razmjeni učenika između Crne Gore i Turske u dualnom obrazovanju, a dogovoren je i povećani broj stipendija za crnogorske studente u Turskoj, zaključci su posjete delegacije turskog Ministarstva nacionalnog obrazovanja Crnoj Gori.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz M;inistarstva prosvjete, dogovoreno i formiranje zajedničke komisije koja će pratiti realizaciju postojećeg Memoranduma o saradnji u obrazovanju.

"Utvrđene su aktivnosti u vezi sa formiranjem zajedničke komisije koja će pratiti implementaciju memoranduma naše dvije zemlje. Takođe, fokus razgovora bio je na razmjenama u dualnom obrazovanju, u kome Turska ima veliko iskustvo", rekla je direktorica direktorata u Ministarstvu prosvjete Mubera Kurpejović.

Ona je istakla i da su važne teme sastanka bile stipendije i razmjene u visokom obrazovanju, te je dogovoren veći broj stipendija za crnogorske studente u Turskoj.

"Prema našim podacima 82 studenta iz Crne Gore su završila studije kao stipendisti Vlade Turske, a očekujemo da broj stipendija bude povećan, dok ćemo akcenat staviti na one oblasti koje su deficitarne i koje garantuju brzo zaposlenje", istakla je Kurpejović.

Ona je zaključila konstatacijom da je uvjerena u dobru saradnju sa Direkcijom za tursku dijasporu i srodne zajednice, koja će se takođe u narednom periodu baviti međunarodnom saradnjom Turske u oblasti obrazovanja.

"Ovdje smo kako bismo intezivirali ranije potpisani memorandum u oblasti obrazovanja. Plan je da povećamo broj stipendija crnogorskim studentima. Suština naših aktivnosti je činjenica da se rješavanjem otvorenih pitanja u edukaciji, rješava i veliki broj drugih, ekonomskih i socijalnih problema", rekao je pomoćnik ministra nacionalnog obrazovanja Turske Orhan Erdem.

Posjeta turske delegacije je nastavak aktivnosti na saradnji nakon nedavne posjete ministra prosvjete Damira Šehovića toj zemlji, kada se susreo sa ministrom nacionalnog obrazovanja Turske Ismetom Jilmazom.

Bonus video: