Mitrović: Staviti tačku na nekontrolisanu eksploataciju šljunka iz korita Morače

Ministar je naglasio da vodoizvorište Bolje sestre spada u 150 najznačajnijih tačaka karsta u svijetu

13920 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Ministarstvo
Foto: Ministarstvo
Ažurirano: 08.03.2021. 21:24h

Ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović danas je zajedno sa mještanima Grbavaca obišao vodoizvorište „Bolje sestre“, kao i problematične lokacije u neposrednoj blizini brda Miranglavica gdje se, kako je saopšteno iz ministarstva, godinama vrši nelegalna eksploatacija pijeska i​ šljunka.

“Mora se staviti tačka na nekontrolisanu, divlju i neodgovornu eksploataciju šljunka iz korita Morače. Ovo je ozbiljan problem koji može ugroziti snabdijevanje crnogorskog Primorja vodom za piće, a izdašnost izvorišta i kvalitet vode ne smijemo dovoditi u pitanje", poručio je Mitrović.

Lokalitet Miranglavice i izvorište Bolje sestre je, kako je saopšteno, posjetio i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, koji je tom prilikom razmijenio mišljenje sa Mitrovićem o značaju Morače i pomenutog vodoizvorišta.

mm
foto: MInistarstvo

Mitrović je naglasio da vodoizvorište Bolje sestre spada u 150 najznačajnijih tačaka karsta u svijetu.

"Neophodno je, bez odlaganja, zaštititi Moraču i Bolje sestre, jer je minimalna izdašnost vodoizvorišta smanjena nekoliko puta u odnosu na minimume koji su biljezeni u periodu 2010-2019", izjavio je Mitrović.

Ministar je, kako je saopšteno, posjetio i crpnu stanicu Regionalnog vodovoda za Bolje sestre i razgovarao i sa direktorom Regionalnog vodovoda, Goranom Jevrićem.

Sa ministrom i građanima, vodoizvorište su obišli i državni sekretar za ekologiju Danilo Mrdak, predstavnici Ministarstva poljoprivrede,​ Uprave za vode i Hidrometeorološkog zavoda.