Radulović: Liste čekanja u KCCG kraće nego prije korone

Direktorka KCCG Ljiljana Radulović kaže da mali broj pacijenata čeka na termin za pregled duže od mjesec

29574 pregleda 317 reakcija 58 komentar(a)
Ljiljana Radulović, Foto: Luka Zeković
Ljiljana Radulović, Foto: Luka Zeković

Zdravstveni radnici Kliničkog centra (KC) u prethodna dva mjeseca obavili su skoro 60.000 pregleda nekovid pacijenata u poliklinici te ustanove.

Direktorica KC Ljiljana Radulović „Vijestima“ je kazala da su u januaru, uprkos tome što su bili praznici, ljekari obavili 32.944 pregleda, odnosno 1.300 dnevno, a prošlog mjeseca 26.595.

Ona je ranije najavila da će zaposleni raditi u ambulantama u dvije smjene vikendom, kako bi se eliminisale liste čekanja na specijalističke preglede.

Radulović tvrdi da trenutno veoma mali broj pacijenata čeka duže od mjesec termin za pregled ili operaciju i da su liste čekanja manje nego u nekim prethodnim godinama kada nije bilo epidemije koronavirusa.

Ona je istakla da su zdravstveni radnici prethodnih mjeseci neprestano radili hitne preglede u poliklinici, kao i operacije. Poručila je da će ovom dinamikom nastaviti da rade i u narednom periodu.

Prema podacima KC, prvi slobodni termini u hematološkoj ambulanti otvoreni su 30. marta, a u interventnoj već danas. U endokrinoj ambulanti prvo slobodno mjesto za pregled je 5. aprila, a u interventnoj 15. marta, dok je u gastroenterološkoj 7. aprila. U kabinetu za endoskopiju prvi slobodan termin je 8. aprila.

Pacijenti na pregled u ambulantama za ORL, ortopediju, hirurgiju, urologiju i nefrologiju čekaju do pet dana. Podaci pokazuju da je prvi slobodan termin u reumatološkoj ambulanti 5. april, u kabinetu za mjerenje gustine gostiju 1. april, neurohirurškoj 30. april. Prvi slobodni termini za psihijatrijski pregled slobodni su 5. aprila, oftalmološki 16. mart, dok se na rendgen i kolor dopler snimanje čeka do 24. maja.

U kardiološkoj ambulanti termini su popunjeni do kraja ovog mjeseca, a prvi slobodan termin je 1. april.

Radulovićeva tvrdi da je, uprkos obustavljanju takozvanih hladnih operacija, veoma mali broj pacijenata koji čekaju na takav zahtjev.

KCCG, Klinički centar Crne Gore
foto: Savo Prelević

Liste čekanja na dan 5. mart gotovo da ne postoje i na Hiruškoj klinici, tvrde u KC.

Pacijenti sa malignom bolešću se redovno operišu, dok u centrima za plastičnu, vaskularnu i grudnu hirurgiju nema čekanja na procedure. Na odjeljenju za bolesti dojke operaciju čeka 15, a na odjeljenju za endokrinu hirurgiju 12 pacijenata, a termini su dati za ovaj mjesec.

U centru za digestivnu hirurgiju u posljednjih tri mjeseca upisano je 20 pacijenata za operacije kila, sinusa i žučnih kesa, koji se pozivaju prema raspoloživim mjestima.

Radulovićeva je pojasnila da je u periodu od kako je na čelu te ustanove insistirala da se redovno rade i hladne operacije, pa su ljekari sa hirurgije radili vikendom u dvije smjene i istakla da su se pojedine kolege obradovale jer napokon mogu da rade hladni program.

Jedini problem, tvrdi Radulovićeva, predstavlja to što je centralna intenzivna jedinica dijelom i jedinica za internističke pacijente koji su kovid pozitivni.

Ona je pojasnila da je napravila reorganizaciju prostora i da vertikala ustanove sada pripada samo kovid pacijentima, dok je kardiologija izmještena.

Radulovićeva je kazala da je epidemiološki to najbolji način da se putevi kovid i nekovid pacijenata ne ukrštaju i da se na taj način sprečava intrahospitalna pojava koronavirusa.

Bonus video: