"Fer izbori": Građani mogu da prijave izborne nepravilnosti i kršenja biračkih prava u Nikšiću

Odabirom opcije prava birača, građani mogu da se informišu o svim značajnim aspektima izbora, izbornim propisima i upoznati se njihovim biračkim pravima, dok odabirom opcije procjena rezultata uživo mogu da prate rezultate izbora u realnom vremenu

3507 pregleda 5 komentar(a)
Aplikacija "Fer izbori", Foto: PR Centar
Aplikacija "Fer izbori", Foto: PR Centar

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) razvio je aplikaciju „Fer izbori“ koja omogućava građanima i građankama Nikšića da prijave eventualne izborne nepravilnosti i kršenja biračkih prava, saopšteno je iz te organizacije.

Građani aplikaciju mogu koristiti putem veb sajta www.ferizbori.me ili je besplatno instalirati putem istog u zavisnosti od mobilnog uređaja koji koriste (iOS ili Android).

„Odabirom opcije prijavi nepravilnost ili povredu prava građani i građanke Nikšića mogu unijeti kratak opis nepravilnosti ili povredu biračkog prava, adresu i biračko mjesto. Uz prijavu mogu poslati dokumente, audio i video datoteke i slične dokaze koji potvrđuju kršenje biračkog prava. Prijavu mogu poslati sa imenom i prezimenom ili anonimno“, kaže se u saopštenju.

Odabirom opcije prava birača, građani mogu da se informišu o svim značajnim aspektima izbora, izbornim propisima i upoznati se njihovim biračkim pravima, dok odabirom opcije procjena rezultata uživo mogu da prate rezultate izbora u realnom vremenu.

„CeMI-jev tim će redovno analizirati primljeni sadržaj i postupati u skladu sa njim, bilo pružanjem pravne pomoći građanima ili obavještavanjem javnosti ili odgovornih institucija o glavnim pitanjima u zavisnosti od prirode prijavljenih slučajeva“, poručili su iz te organizacije.

Bonus video: