Milovac: Vujović će morati tužiocu da objasni odakle mu novac za stanove

Kada su u pitanju Vujovićeva objašnjenja, ističe direktor Istraživačkog centra MANS-a, postavlja se pitanje njihove istinitosti, jer se sada ne može znati kojoj verziji njegove priče treba vjerovati
134 pregleda 5 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejan Milovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.12.2017. 14:00h

Nakon objavljivanja podataka o njegovoj imovini, te potpuno kontradiktornih objašnjenima o njenom porijeklu, Branko Vujović je dužan da kao javni funkcioner javnosti saopšti istinu o 180.000 eura kojima su kupljeni dva stana i dvije garaže na ime njegovih sinova, poručio je Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Tokom analiziranja Vujovićeve imovine, ističe Milovac, Istraživački centar MANS-a je od njega zatražio objašnjenje o izvoru sredstava za kupovinu spornih nekretnina.

"Objašnjenje koje smo tom prilikom dobili jeste da su stanovi kupljeni iz ušteđevine, poklona i pozajmice. Kako niti jedan član njegove porodice nije imao zvanično prijavljen niti jedan euro štednje, Vujovića smo upitali ko je njegovim sinovima pozajmio 180.000 eura koliko su koštali stanovi i garaže. Branko Vujović je tada odbio da odgovori na to pitanje. Ipak, u poslednjem obraćanju javnosti Vujović ima novo objašnjenje onoga što se desilo. Sada novac za stanove nije dobijen poklonom i pozajmicom nego je ušteđen za navodno školovanje u inostranstvu, a većim dijelom finansirsn iz redovnih primanja, kako navodi Vujović," kazao je Milovac.

Ako je Vujović, kako tvrdi, godinama štedio novac za školovanje svoje djece, ta ušteđevina je, napominje Milovac, morala biti prijavljena još 2005. godine kada je prvi put imao obavezu da podnosi izvještaj o prihodima i imovini. Međutim, dodaje on, od 2005. godine do momenta kupovine stanova za koje Vujović tvrdi da su kupljeni 2010. godine, porodica Vujović nije prijavila ni euro štednje.

"Kada su u pitanju njegovi redovni prihodi, sve i da nije imao bilo kakvih troškova, pa ni onih za hranu i ostale životne potrebe, odnosno da je sve što je zaradio ostavljao sa strane za školovanje svojih sinova, Branko Vujović nije mogao svojim sinovima u samo jednom danu kupiti dva stana sa garažama," rekao je Milovac.

Kada su u pitanju Vujovićeva objašnjenja, dodaje on, postavlja se pitanje njihove istinitosti, jer se sada ne može znati kojoj verziji njegove priče treba vjerovati.

Upravo zbog toga, navodi Milovac, MANS je kompletnu dokumentaciju na osnovu koje je rađena analiza već dostavio Specijalnom državnom tužiocu i Agenciji za sprječavanje korupcije na dalje postupanje.

"Smatramo da slučaj Vujovićeve imovine dodatno podcrtava veličinu problema kada je u pitanju transparentost imovine funkcionera i da je samo puko prijavljivanje imovine nedovoljno za istnisku borbu protiv nezakonitog bogaćenja javnih funkcionera," zaključuje Milovac.

Bonus video: