"Ni legalne deponije se ne održavaju, već su zapuštene..."

Danilovgradska URA: Ekološka rješenja koalicije Crno na bijelo u Nikšiću značiće dobro i Danilovgradu

Podzemnim vodama, koje teku od Nikšićkog polja kroz ponore Budoša do Bjelopavlićke ravnice, transportuju se i otpadne vode, koje sadrže velike količine zagađujućih i po zdravlje opasnih supstanci. Deponija na rubu planine Budoš, prava je ekološka crna tačka

5124 pregleda 83 reakcija 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Ekološke aktivnosti i trenutna ekološka situacija u Nikšiću, od velikog su značaja i za prostor Opštine Danilovgrad. Podzemnim vodama, koje teku od Nikšićkog polja kroz ponore Budoša do Bjelopavlićke ravnice, transportuju se i otpadne vode, koje sadrže velike količine zagađujućih i po zdravlje opasnih supstanci. Deponija na rubu planine Budoš, prava je ekološka crna tačka, navodi se u saopštenju iz danilovgradske URE.

Kako tvrde, dosadašnja vlast u Nikšiću je trideset godina problem gurala pod tepih.

"Čak su i jednu dobru ideju, proglašenje rijeke Zete Parkom prirode, osudili na propast i prije samog glasanja, jer nisu dali podršku tom projektu ni kada je najavljen, a koji su, pritom, Danilovgrađani pozdravili. Nažalost, taj projekat lokalnim samoupravama Danilovgrada i Podgorice je bio samo dio marketinga, a ne stvarni pokušaj rješavanja problema. Umjesto da se makar potrudimo da očuvamo i zaštitimo zakonom bogate prirodne resurse, sve što je rađeno u proteklih tri decenije u tim opštinama, rađeno je suprotno bilo kakvoj logici i zdravom razumu", ističu iz danilovgradskog odbora URE.

Kako još navode iz te partije, ogroman broj divljih deponija na teritoriji Danilovgrada, za koje aktuelna vlast u tom gradu nema rješenja, poguban je za životnu sredinu, a samim tim i za zdravlje građana.

"Ni legalne deponije se ne održavaju, već su zapuštene, a prema mišljenju naših sugrađana predstavljaju ruglo grada. Njihova svijest i savjest se očigledno budi, pa sve češće dižu glas protiv takve nemarnosti lokalne vlasti prema gradu na obali rijeke Zete. To pokazuje i želja stanovnika Bjelopavlića da se što prije naprave kolektor i sistem za prečisćavanje otpadnih voda, ali na lokaciji koja bi zadovoljila sve ekološke kriterijume. Očito je da vlast u Danilovgradu ni za taj projekat nema ni sluha ni adekvatnog rješenja", navodi se u saopštenju.

Dalje ističu da su njihove kolege iz Nikšića osmislile i predložile realno i konstruktivno rješenje za sanaciju deponije i eksploataciju otpada i takođe naveli da pozdravljaju njihova ekološka rješenja.

"Razumijevanje važnosti upravljanja otpadom savremeno je pitanje i predstavlja uslov za zdravu životnu sredinu i očuvanje zdravlja i kvaliteta života građana. Zbog toga, podržavamo sve projekte, koji će na održiv način, uticati na rješavanje konkretnih problema u Nikšiću i Danilovgradu, a samim tim i u Crnoj Gori", kazali su iz danilovgradske URE.

Iz te partije još napominju da su sigurni da će sa promjenama vlasti u tim opštinama i ti problemi ubrzo doći na red za rješavanje.

,,Obećavamo građanima da ćemo na održiv način riješiti nagomilane ekološke probleme u Nikšiću i Danilovgradu”, zaključili su.

Preporučujemo za Vas