Ribari i vlasnici turističih brodića iz Budve i Bara traže reakciju nadležnih

Zbog korone nemaju nikakvu zaradu, cijene vezova u Baru da im se smanje za pola

"Obraćali smo se bezbroj puta upravi AD Marina Bar i uvjek ostajali bez odgovora. Takođe, slali smo više zahtjeva nadležnima u nekadašnjim i aktuelnim Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu pomostva i saobraćaja, odnosno Ministrastvu za kapitalne investicije, tražeći da se iznađe rješenje u novonastaloj situaciji pandemije covida”

6326 pregleda 4 komentar(a)
Barska marina, Foto: Siniša Luković
Barska marina, Foto: Siniša Luković

Četiri udruženja malih brodara i ribara iz Bara i Budve obratili su se javnosti tražeći da nadležni iz Vlade i menadžmenta državnog preduzeća koje upravlja barskom marinom, reaguju i izađu u susret njihovim zahtjevima za smjenjenje cijena vezova za njihova plovila, zbog teške ekonomske siutacije u kojoj su se brodari i ribari našli radi pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera koje su stim u vezi, na snazi u Crnoj Gori već godinu dana.

Ukoliko im se ne izađe u susret, spremni su da sa članovima svojih porodica organizuju kako kažu, štrajk upozorenja.

U pismu koje su dostavili „Vijestima“ članovi Udruženja prevoznika turističkih plovila „Plavi Jadran“ iz Bara, Udruženja plivarica Crne Gore iz Bara, Udruženja „Sveti Nikola“ iz Budve i Udruženja profesionalnih ribara iz Bara, napominju da je zbog pandemije, prošlogodinja ljetnja turistička sezona u Crnoj Gori bila katastrofalna sa prometom koji je za više od četiri petine bio slabiji nego 2019.

U takvim uslovima gdje većina brodskih turističkih prevoznika nije imala priliku da zaradi bukvalno ništa, a i ribari su bilježili velike gubitke jer je potražnja za ribom značajno pala zbog loše sezone, uprava AD Marina Bar gdje je vezana većina ovih plovila nije smanjila cijene vezova.

„Naime, previsoke cijene u kovid uslovima u barskoj Marini su ispostavljene za plaćanje ribarima i turističkim brodovima bez mogućnosti dogovora za smanjenje cijena i odgođeno plaćanje. Obraćali smo se bezbroj puta upravi AD Marina Bar i uvijek ostajali bez odgovora. Takođe, slali smo više zahtjeva nadležnima u nekadašnjim i aktuelnim Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu pomostva i saobraćaja, odnosno Ministrastvu za kapitalne investicije, tražeći da se iznađe rješenje u novonastaloj situaciji pandemije covida”,naveli su članovi ova četiri udruženja u pismu koje su dostavili “Vijestima”.

Vlasnici turističko-izletničkih plovila i ribari ističu da su zbog pandemije i sa njom povezanih mjera, te katastrofalne turističke sezone “ostali bez svih prihoda i mogućnosti bilo kakvih zarada za osnovni život, a naše mogućnosti za plaćanja vezova za brodove su svedene na minimum.”

“Prije nekoliko dana smo obaviješteni da više ne možemo da dolazimo vozilima do naših brodova jer se kartice ne mogu više produžiti za one koji nisu izmirili dugove za vez za 2020. S obzirom da smo dovedeni u bezizlaznu situaciju, mi smo svi zajedno odlučili da je jedino rjeđenje naše teške situacije organizovanje štrajka upozorenja sa našiim porodicama i spremni smo da istrajemo do kraja.”- stoji u dopisu koji potpisuje koordinator ova četiri udruženja, Milun Anđić iz Udruženja plivarica Crne Gore.

AD Marina Bar
foto: Siniša Luković

On je “Vijestima” proslijedio i dopise koje su ranije uputili menadžmentu AD Marina Bar koje upravlja najvećim dijelom barske marine gdje je vezana i većina ovdašnjih turističkih i ribarskih plovila.

U tom dopisu vlansici turističkih brodića i ribarica tražili su da im se zbog teške ekonomske krize u koju su došli propašću prošlogodinje turističke sezone, naknade za vez njihovih plovla za 2020. smanje za 50%.

Oni su podsjetili da je Vlada već ranije zbog istih razloga, donijela odluku da se naknade zakupcima djelova morskog dobra za 2020. a koje oni plačaju JP Morsko Dobro iz Budve, smanje za pola, i istakli da su “umanjenje od 50% za plaćanje veza su ostvarili ribari i taxi brodovi za 2020 . godinu u Budvi jer je to jedini način da opstanemo.”

“Ukoliko ne budu usvojeni ovi nužni uslovi smanjenje naknade za vez za 2020 u iznosu od 50% od ugovorene vrijednosti, moramo pribjeci radikalizaciji nasih zahtjeva jer nemamo načina da opstanemo. Situacija u uslovima pandemije covid 19 je dramatična za ribarske i taxi brodove i borimo se za opstanak i nastavak poslovanja.”- naveli su predstavnici četiri udruženja u obraćanju koje su menadžmentu AD Marine Bar uputili 22.februara.

Na spisku onih koji su stali iza ovakvih zahteva su vlasnici dvadestak ribarskih i turističkih plovila koja su vezana na gatovima AD Marina Bar.