Novi park ostavljen bez rasvjete i ograde

U pismu je istaknuto da su građani od početka realizacije projekta bili rezervisani u pogledu kvaliteta projektnog rješenja, imajući u vidu da su u zvaničnom saznanju da je Uprava javnih radova krajem 2019. pokrenula postupak oduzimanja licence tom istom projektantu, zbog krupnih nedostataka i grešaka u realizaciji poslova koje im je povjerila ta državna institucija

8010 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Borko Ždero
Foto: Borko Ždero

Predstavnici mještana naselja Dahna-Kolovrat uputili su pismo gradonačelniku Podgorice, Ivanu Vukoviću, zamjenici gradonačelnika, Slađani Vujačić, i glavnom gradskom arhitekti, Filipu Aleksiću, u kojem su ih obavijestili o brojnim propustima projektnog rješenja uređenja lokacije pored Slovenskog mosta i pozvali da se zauzmu za otklanjanje uočenih nedostataka.

U pismu je istaknuto da su građani od početka realizacije ovog projekta bili rezervisani u pogledu kvaliteta projektnog rješenja, imajući u vidu da su u zvaničnom saznanju da je Uprava javnih radova krajem 2019. godine pokrenula postupak oduzimanja licence tom istom projektantu, zbog krupnih nedostataka i grešaka u realizaciji poslova koje im je povjerila ta državna institucija.

Mještani ovog dijela Dahne su iskazali zahvalnost Glavnom gradu što je potpisivanjem donatorskog ugovora o uređenju lokacije, kroz program Mikro 020, izašao u susret peticiji grupe od blizu 100 građana.

Zahvaljujući takvom samoorganizovanju građana donedavnu deponiju građevinskog šuta i komunalnog otpada zamijeniće moderna sportsko-rekreativna zona.

Imajući u vidu očiglednu namjeru Glavnog grada da stanovnicima Dahne, a posebno djeci, obezbijedi lokaciju za igru i sportske aktivnosti, mještani pozivaju gradsku upravu da učini dodatan napor, kako bi lokacija u potpunosti ispunjavala sve bezbjednosne uslove.

Među najkrupnijim nedostacima navedeno je to što projektom nije predviđena javna rasvjeta, niti zaštitna ograda uz Ulicu Kolovrat. Mještani su u pismu ukazali da je doskorašnja deponija šuta i otpada stvorena upravo zahvaljujući neosvijetljenošću i potpunom otvorenošću lokacije prema ulici.

Dodatan razlog i činjenica da se igralište za najmlađu djecu nalazi na svega nekoliko metara od jedne od najprometnijih gradskih saobraćajnica.

Kako je pojasnio predstavnik mještana Goran Škatarić ima i drugih propusta, kao što su nedovoljna visina ograde uz sportske poligone koji se nalaze odmah pored rijeke Morače i Ulice Vojislavljevića, znatno podizanje nivoa lokacije u odnosu na nivo ulice, zbog čega će doći do dodatnog skupljanja atmosferskih voda, kao i ucrtavanje parkinga na poziciji koja ne zadovoljava bezbjednosne standarde. „Projektom nije obuhvaćeno ni rješavanje pitanja dva visoka šahta optičke infrastrukture, a nikakvo rješenje nije dato ni za navodnjavanje zelenih površina.

Mještani su izrazili razumijevanje da se svi propusti ne mogu otkloniti odjednom, pa su Glavnom gradu predložili prioritetne korake, a to su postavljanje rasvjete i ograde, kao i početak izrade projektne dokumentacije za izgradnju atmosferske kanalizacije u Ulici Kolovrat“, naveo je Škatarić.

Mještani su uputili poziv glavnom gradskom arhitekti da zajedno obiđu lokaciju, kako bi se na licu mjesta uvjerili u sve navedeno.

„Očekivanja mještana su da će gradska uprava narednih dana odobriti ova tri zahtjeva, u duhu dosadašnjih korektnih odnosa. Uostalom, vjerujemo da je potpuna zaokružena cjelina lokacije, posebno u dijelu bezbjednosti, cilj kojem teže sve strane u ovoj priči“.

Bonus video: