Dom zdravlja: Petarde nisu igračke, objasnite djeci zašto

statistika ukazuje da se najčešće povređuju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće osobe sa invaliditetom postaju adolescenti od 14 do 18 godina.
134 pregleda 0 komentar(a)
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Dom zdravlja Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.12.2017. 13:05h

Dom zdravlja Podgorica je pred novogodišnje i božićne praznike upozorio građane da ne koriste pirotehnička sredstva, jer zbog nepažnje i nestručnog rukovanja, može doći do ozbiljnog povređivanja.

“Ponovo poručujemo roditeljima da objasne djeci da petarde i ostali pirotehnički rekviziti nijesu igračke, nego male bombe, koje u dječjim rukama mogu izazvati povrede sa ozbiljnim posljedicama”, kaže se u saopštenju podgoričkog Doma zdravlja.

Kako se navodi, statistika ukazuje da se najčešće povređuju djeca starosti između pet i sedam godina, a od posljedica petardi najčešće osobe sa invaliditetom postaju adolescenti od 14 do 18 godina.

“Kod najvećeg broja povreda nastalih upotrebom pirotehnike stradaju prsti i šake ruku, a značajno su zastupljene i opekotine lica, zatim povrede očiju, usta i nosa, kao i oštećenje sluha”, rekli su iz Doma zdravlja.

Povrede su, kako pojašnjavaju, od onih lakšeg stepena, poput opekotina, ogrebotina i razderotina, do ozbiljnih opekotina kože, naročito na rukama.

“Česte su i rane na ekstremitetima, licu i očima. Oči najčešće stradaju od opekotina i čestica raketa i petardi. Nisu rijetke ni traumatske amputacije prstiju. Povrede od petardi mogu dovesti i do trajnog gubitka vida”, rekli su iz Doma zdravlja.

Ova statistika je, kako navode, najbolje upozorenje i još jedna potvrda da ne postoji bezopasna pirotehnika.

“Zato još jednom apelujemo na sve roditelje da djeci ne poklanjaju petarde, već da ih upoznaju s opasnostima i posljedicama koje mogu izazvati pirotehnička sredstva”, poručili su iz Doma zdravlja Podgorica.

Bonus video: