Još ispituju da li je Nikolić nanio štetu UCG

Dvije prijave Centra za građansko obrazovanje protiv doskorašnjeg rektora

9151 pregleda 4 komentar(a)
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović
Rektorat UCG, Foto: Boris Pejović

Agencija za sprečavanje korupcije još ispituje da li je doskorašnji rektor Univerziteta Crne Gore (UCG) Danilo Nikolić ugrozio javni interes.

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je u drugoj polovini januara podnio prijave Agenciji protiv Nikolića dvije prijave zbog sumnje u ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na moguće postojanje korupcije na UCG.

Prijave se odnose na štetu nanesenu u slučajevima Dušana Bugarina i Jelice Stojanović, koji su u odvojenim postupcima, a zbog kršenja različitih prava, dobili sporove protiv UCG, a te presude rektor nije izvršavo.

“Postupajući po prijavama, Agencija je pokrenula postupke koji su u toku”, stoji u odgovoru institucije na čijem je čelu Jelena Perović.

Upravni odbor UCG smijenio je Nikolića sa mjesta rektora sredinom prošlog mjeseca.

Iz CGO smatraju da su u rukovodstvu UCG morali biti upućeni u ove slučajeve i da su mogli spriječiti štetu, a da zbog propusta odgovornost treba da snosi i Duško Bjelica, koji je bio na čelu Upravnog odbora UCG.

Iz ove NVO su kazali da je, na primjer, samo u slučaju profeorice Filološkog fakulteta Stojanovićeve, sud obavezao UCG da plati novčane kazne od oko 20.000 eura zbog neizvršenja presude, a samog rektora, kao odgovorno lice, da plati oko 7.000 eura.

Od 2015. do kraja 2019.godine, UCG je, prema njihovim podacima, platio nepunih 525.000 eura za prinudne naplate i troškove sudskih postupake, kazni i kamata.

Iz UCG su kazali da je rješavanje stambene problematike u slučaju Stojanovićeve i konkurs za izbor zvanja u slučaju Bugarina bilo 2005. i 2014. godine.

“Odnosno da je riječ o predmetima iz prethodnog vremena i da su isti, samo sticajem okolnosti i/ili neažurnosti pojedinaca, ‘došli na naplatu’ sadašnjem rukovodstvu, i koji su dalje rješavani shodno instrukcijama nadležnih službi Rektorata”, kazali su tada sa Univerziteta

Bonus video: