i dalje bez potpunog zatvaranja

Zabrana rada škola, vrtića, tržnih i fitnes centara, kladionica... u više gradova

Nove mjere odnose na opštine Budva, Tivat, Herceg Novi, Podgorica, Cetinje, Nikšić, Kotor, Bar, Ulcinj, Plužine i Pljevlja

265941 pregleda 1604 reakcija 411 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Novim epidemiološkim mjerama koje će trajati u narednih sedam dana zabranjuje se rad tržnih centara, štandova u Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Kotoru, Baru, Ulcinju, Plužinama i Pljevljima

U ovim opštinama, gdje je 14-dnevna incidenta na 100.000 veću od 800 građanima je zabranjeno kretanje izvan opštine, kao i rad ugostiteljskih objekata.

U ovim opštinama od sjutra se prelazi na onlajn nastavu, a vrtići će raditi do petka.

Takođe zabranjen je rad kladionica, kockarnica, fitnes centara, teretana...

Mjerama je predviđeno i zatvaranje parkova i slično u opštinama koje imaju 14-dnevnu incidentu na 100.000 veću od 800.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da sem iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Albanije za ulazak u Crnu Goru potreban je negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati ili pozitvni serološki nalaz na antitijela klase IgG koji nije stariji od mjesec ili pruže odgovarajući dokaz da su potpuno vakcinisani protiv kovida-19.

Upućen apel građanima da se prijave za vakcinaciju

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da će ove mjere podrazumijevati veluiku molbu i apel da redukuju koliko je u njihovoj moći sve kontakte.

"Bolnički kapaciteti širom države su povećani i trenutna popunjenost je 67 odsto. Angažovali smo preko 230 sestara sa Biroa rada i pet ljekara sa Biroa koji će biti uključeni u proves vakcinacije", rekla je Borovinić Bojović.

Pozvala jer građane da se vakcinišu

Predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija i socijalnog staranja, Ministarstva unutrašnjih poslova i Instituta za javno zdravlja obratiće se u 15 časova povodom donošenja novih protivepidemijskih mjera.

Ovo je već drugo obraćanje predstavnika Vlade u vezi sa epidemiološkim mjerama na koje mediji nisu pozvani, čime je još jednom medijima onemogućeno da postave dodatna pitanja u vezi sa epidemiološkom situacijom u državi.

Sekulović: Djelovaćemo represivno zbog zdravlja građana

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da se u prethodnom vremenu postupalo selektivno prilikom poštovanja mjera.

"Naši kapaciteti su povećani i pojačani. Djelovaćemo represivno i ne želimo da bilo ko završi u zatvoru, ali ćemo to raditi zbog zdravlja građana", rekao je Sekulović.

Odović: Nepoštovanje mjera zabrinjavajuće

Državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Janko Odović rekao je da podaci sa terena pokazuju da se mjere nijesu poštovale i da su zbog toga donijete nove.

"Izvršeno 6.430 kontrola, izdata 43 prekršajna naloga u iznosu od 43.000 eura. Pripadnici Uprave piolicije upozorili su 14.817 osoba, podnijeli 32 krivične prijave i lišili slobode 11 lica. Nepoštovanje mjera zabrinjavajuće. Do sada se djelovalo preventivno, a pošto je situacija zabrinjavajuća od danas će se djelovati na oštriji način i kazniće se svako nepoštovanje mjera. Posebno će se kažnjavati nepoštovanje mjere zabrane izlaska od 21 do 5 časova ujutro, kao i nenošenje maske", rekao je Odović.

Preporučujemo za Vas