Građani Nikšića da se pridržavaju mjera i naredbi Ministarstva zdravlja

CB Nikšić i Operativni tim MUP-a apelovali su na građane, vlasnike ugosteljskih objekata i društveno političke subjekte u Nikšiću da se pridržavaju mjera i naredbi Ministarstva zdravlja

10208 pregleda 3 komentar(a)
Nikšić (ilustracija), Foto: Skupstina.me
Nikšić (ilustracija), Foto: Skupstina.me

Centar bezbjednosti (CB) Nikšić i Operativni tim Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) apelovali su na građane, vlasnike ugostiteljskih objekata i društveno političke subjekte u tom gradu da se pridržavaju mjera i naredbi Ministarstva zdravlja.

Navodi se da je na terenu uočeno kršenje mjera, i da će policijski službenici u skladu sa navedenim postupati zakonito i profesionalno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore.

Iz Uprave policije su kazali da službenici CB Nikšić u kontinuitetu preduzimaju preventivne mjere i radnje shodno odluci Vlade.

"A u cilju zaštite stanovništva od zarazne bolesti izazvane pandemijom Covid 19, gdje se preduzimaju brojne aktivnosti u saradnji sa inspekcijskim službama, Komunalnom policijom Nikšić i Operativnim timom MUP-a“, kaže se u saopštenju.

Mjere i radnje se, kako se navodi, odnose na kontrolu poštovanja naredbi Ministarstva zdravlja, građani se preventivno upozoravaju na nošenje zaštitnih maski, kontrolišu se državne i privatne institucije i objekti, trgovinski objekti, benzinske stanice i drugi objekti obuhvaćeni naredbama Ministarstva zdravlja, a iste će se sprovoditi i tokom narednih dana.

"S tim u vezi, CB Nikšić je, u saradnji sa Operativnim timom MUP-a, shodno saznanjima da je u Nikšiću tokom predizbornih dana identifikovano više ugostiteljskih i stambenih objekata u kojima boravi veći broj osoba i samim tim dolazi do kršenja navedenih mjera, organizovao i sproveo akciju kontrole takvih objekata", kazali su iz policije.

Navodi se da je u jednom ugostiteljskom objektu u Kočanima policija zatekla sedam osoba koje su po nalogu osnovnog državnog tužioca u Nikšiću uhapšene i sprovedene tužilaštvu uz krivičnu prijavu zbog sumnje da su izvršile krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

"U još dva ugostiteljska objekta je takođe zatečeno više osoba, čime su prekršene navedene mjere koje se odnose na zabranu rada ugostiteljskih objekata, o čemu je upoznat postupajući tužilac u Nikšiću, koji će se nakon prikupljenih dodatnih obavještenja naknadno izjasniti o pravnoj kvalifikaciji krivičnog djela", kaže se u saopštenju.

Iz policije su naveli da, kontrolom restorana i bara jednog hotela u Nikšiću, nijesu zatečene osobe u objektu.

"Imajući u vidu video zapis koji je prethodnog dana objavljen u medijima o prisustvu većeg broja osoba u tom objektu, policijski službenici CB Nikšić u saradnji sa nadležnim tužilaštvom sprovode mjere i radnje u cilju utvrđivanja eventualne krivične ili prekršajne odgovornosti osoba sa video snimka i vlasnika objekta", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će predmetni objekat u saradnji sa nadležnim inspekcijskim službama biti predmet dalje kontrole u smislu poštovanja navedenih mjera.

Iz policije su kazali da je u Kličevu kontrolisan jedan stambeni objekat gdje je u podrumskim prostorijama zatečeno sedam osoba, koja su prekršile mjeru zabrane okupljanja osoba koje nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva.

Navodi se da je o tome upoznato tužilaštvo u Nikšiću, po čijem nalogu se prikupljaju dodatna obavještenja u cilju prikupljanja potrebnih podataka za podnošenje krivične prijave.

Iz policije su kazali da su preduzeli niz mjera i radnji iz svoje nadležnosti, imajući u vidu predizbornu kampanju u Nikšiću.

"Kao i objave na portalima i društvenim mrežama u odnosu na privatne posjete nosilaca lista političkih partija koje učestvuju na lokalnim izborima u Nikšiću, i o tome upoznali Osnovno državno tužilaštvu u Nikšiću", navodi se u saopštenju.

CB Nikšić i Operativni tim MUP-a apelovali su na građane, vlasnike ugosteljskih objekata i društveno političke subjekte u Nikšiću da se pridržavaju mjera i naredbi Ministarstva zdravlja.

"S obzirom na to da je na terenu uočeno kršenje pomenutih mjera, te da će policijski službenici u skladu sa navedenim postupati zakonito i profesionalno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima Crne Gore", kazali su iz policije.

Oni su poručili da je, u cilju sveobuhvatne zaštite svih građana, neophodno da svi zajednički doprinesu.

"Kako bismo uticali na smanjenje stope novoinficiranih na teritoriji Opštine Nikšić", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: