Apel Vladi: Ne ponižavajte novinare, prekinite lošu praksu

Ako ministri, predstavnici nadležnih organa i drugi javni funkcioneri žele da pukim pojavljivanjem u javnosti simuliraju transparentnost, novinari u tome neće da budu saučesnici

38399 pregleda 785 reakcija 113 komentar(a)
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Kolegijumi ND Vijesti i TV Vijesti su se oglasili povodom obraćanja javnosti ministara zdravlja, unutrašnjih poslova i državnog sekretara u ministarstvu finansija i socijalnog staranja u kojem su saopštili nove epidemiološke mjere u borbi protiv širenja koronavirusa.

Apel prenosimo u cjelosti:

Odluka ministara zdravlja, finansija i unutrašnjih poslova da ne dozvole novinarima da prisustvuju konferencijama za novinare je ponižavajuća po novinarsku struku i predstavlja nastavak loše prakse prethodnika na javnim funkcijama.

Naročito je tako ako se radi o konferencijama gdje se govori o mjerama koje utiče na svakodnevni život svih građana, a sa kojih se od medija koji štite javni interes očekuje da prenesu tačne i pravovremene infomacije.

Kolegijumi ND "Vijesti" i TV Vijesti javno apeluju da se odmah prekine takva praksa. Ako ministri, predstavnici nadležnih organa i drugi javni funkcioneri žele da pukim pojavljivanjem u javnosti simuliraju transparentnost, novinari u tome neće da budu saučesnici. Ako žele da izađu u javnost, onda neka budu spremni na javnost, a to ne znači da novinari budu statisti na obilascima izgrađenih vodovoda i mostova, ali ni to da se ograničavaju tako da se "drže teme" zamišljenih konferencija i da se zabranjuju potpitanja. Javni funkcioner je javni funkcioner u svakom javnom pojavljivanju i dužan je da odgovara na pitanja onih koji predstavljaju javnost.

Na nadležnima je da izaberu način komunikacije sa javnošću, ali i da snose posljedice za njihove manjkavosti. Ako novinari nemaju mogućnost da postave pitanja, onda im se onemogućava profesionalno izvještavanje.

Informacije koje se dobijaju su uopštene i nedovoljno precizne i za početak barem omogućite onlajn učešće novinara. Novinari već godinu dana rade u posebno teškim uslovima, ne nalaze se u prioritetnoj grupi za vakcinaciju, pa najmanje što nadležni mogu jeste da obezbijede minimum okolnosti za profesionalan rad.

A ako se odlučite za konferencije za novinare bez novinara, onda pošaljite saopštenje, lakše je iskopirati nego slušati često konfuzna i nejasna izlaganja.

Bonus video: