Savjetnici Svetozara Marovića ne daju da gradi na pjeni od mora

Glavni budvanski arhitekta odbio zahtjev britanske kompanije koju kontroliše Olivera Ilinčić, da gradi hotelski kompleks na parceli između Svetog Tome i hotela "Splendid", na Bečićkoj plaži

20890 pregleda 5 komentar(a)
Parcela na kojoj je planirana gradnja, Foto: Vuk Lajović
Parcela na kojoj je planirana gradnja, Foto: Vuk Lajović

Kompanija "Fifth avenu investments limited" iz Velike Britanije koju, kako su mediji više puta pisali, kontroliše nekadašnja savjetnica Svetozara Marovića, srpska državljanka Olivera Ilinčić, ne može da gradi hotelski kompleks - dvije kule od po 10 i 12 spratova, na parceli između Svetog Tome i hotela "Splendid", na samoj Bečićkoj plaži.

Vršilac dužnosti glavnog gradskog arhitekte Vladan Stevović, kako je “Vijestima“ potvrđeno, odbio je zahtjev te kompanije za davanje saglasnosti na idejno rješenje budućeg hotelskog kompleksa sa pet zvjezdica.

"Odbija se kao neuredan zahtjev ‘Fifth avenu investments limited’", piše u rješenju Stevovića u koje su "Vijesti" imale uvid.

Stevović je dao rok, a kako kompanija nije dostavila traženu dokumentaciju niti otklonila nedostatke, to je zahtjev odbijen.

Kako se navodi u rješenju Stevovića, idejno rješenje nije urađeno u skladu sa Pravilnikom o načinu izrade i sadržini tehničke dokumentacije za gradnju objekata.

U okviru grafičke dokumentacije, glavni budvanski arhitekta je tražio da mu se dostavi geodetska podloga sa položajem građevinske i regulacione linije, granicama katastarskih parcela, elaborat parcelacije po planskom dokumentu, situacioni plan sa položajem objekta na lokaciji prikazanim gabaritima, dimenzijama....do svih izgleda objekta.

Planirani izgled kula
Planirani izgled kula

U osporenom idejnom rješenju, kompanija je planirala da gradi u dvije faze hotel sa pet zvjezdica ukupne bruto građevinske površine. Prva faza predviđa gradnju na dvije parcele, ukupne bruto građevinske površine od 11.733 kvadrata iznad zemlje i 1.702 kvadrata garaža.

Prvom fazom planirana je izgradnja solitera na dvjema parcelama ukupne površine 843 kvadrata, koji bi imao garažu, prizemlje i deset spratova sa ukupno 72 smještajnih jedinica, dok druga faza predviđa gradnju solitera na četiri katastarske parcele ukupne površine 1.729 kvadrata, koji bi imao garažu, prizemlje i 12 spratova sa 70 smještajnih jedinica.

Praktično, u maloj uvali neposredo uz šetalište Bečićke plaže, gdje se tokom ljetnjih mjeseci parkiraju turisti, nikle bi kule.

Uvidom u katastarsku evidenciju Uprave za nekretnine, na parcelama gdje je predviđena gradnja hotelskog kompleksa, i dalje stoje tereti Opštine Budva, ali i privremena mjera Višeg suda, donijeta po predlogu Specijalnog državnog tužilaštva, u okviru istrage koje je bila pokrenuta protiv Olivere Ilinčić. Opština je upisala hipoteku na ime poreskog duga za nepokretnost, koji je premašio 120 hiljada eura.

Upravo su istražitelji, na čijem je čelu Milivoje Katnić, pod lupom imali ovu i još tri povezane kompanije, koje je kontrolisala Ilinčićka, a za koje se sumnja da su povezane sa malverzacijama odbjeglog i osuđenog šefa budvanske kriminalne grupe Svetozara Marovića.

Ilinčićka je dugi niz godina bila pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, koji je u aprilu 2019. i podigao optužnicu protiv nje i još šest osoba, da bi u novembru Viši sud Katnićevom timu optužnicu vratio na dopunu.

Osim Ilinčićke, prvobitnom optužnicom je bilo obuhvaćeno još šest osoba grupe bivšeg visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića, koji su, kako su tada mediji objavili, malverzacijama preko kompanije "Property investments" nezakonito stekli vrijednu imovinu nadomak Svetog Stefana, ali i nanijeli štetu kasi budvanske opštine.

Kompaniju tužila i firma Marovićevog skipera

Osim privremene mjere Višeg suda, na parcelama "Fifth avenue", u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine stoji i dalje upisana privremena mjera kotorskog Osnovnog suda koju je krajem decembra 2018. donio na zahtjev kompanije "Biochem Industries" DOO Budva.

Ta firma utužila je "Property Investments" DOO Budva i "Fifth Avenue Investments Limited", radi naknade štete zbog otuđenja nepokretnosti.

"Biochem industries" je prije četiri godine zaključila Sporazum o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom, kao i njen tadašnji izvršni direktor Stjepan Skočajić, koji je ujedno bio i skiper na jahti starijeg Marovića.

Skočajić je u u istrazi opisao kako je po nalogu Marovića pronevjerio tri miliona eura opštinskog novca u okviru projekta otpadne vode, da bi se izmirio dug šefa kriminalne grupe.

Bonus video: