Trudnice ostale bez terapije

Montefarm dobija nedovoljne količine tri lijeka koja se sada povećano troše za liječenje kovid pacijenata. Tender za nove ampulirane ljekove raspisan 25. februara

41808 pregleda 234 reakcija 41 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Trudnice širom Crne Gore ne mogu u domovima zdravlja da dobiju terapiju protiv zgrušnjavanja krvi, a nadležni ne znaju kada će dobiti veće količine tri lijeka, koja se ujedno koriste i za liječenje kovid pacijenata.

One se pitaju kako je moguće da zdravstvene vlasti, u situaciji kada je u većini opština zabilježen negativan prirodni priraštaj, dopuštaju da se dešava nestašica prijeko potrebnog lijeka za održavanje trudnoće.

Iz zdravstvene ustanove “Montefarm” kazali su “Vijestima” da se antikoagulansi Clexan, Fraxiparin i Fragmin koriste u domovima zdravlja, bolnicama i Kliničkom centru.

“Kao što je već poznato, veliki broj pacijenata koji se liječe od kovid-19 kao terapiju prima i neki od pomenutih ljekova. Naša ustanova je do sada uspijevala da isporuči određene količine, međutim potrebe javnih zdravstvenih ustanova prevazišle su sve moguće godišnje planove potrošnje”, odgovorili su iz te ustanove.

U “Montefarmu” tvrde da su tri lijeka konstantno pristizala u njihovo skladište, ali ne u količinama koje je ta ustanova zahtijevala:

“Proizvođači nijesu bili u mogućnosti da odobre broj ampula koje tržište u Crnoj Gori već mjesecima zahtijeva, stoga su isporučivali manje količine što je neminovno uticalo na zalihe”.

Jedna od trudnica koja se obratila “Vijestima” kazala je da je u trećem mjesecu trudnoće i da do porođaja svakog dana mora da uzima lijek, odnosno injekciju, te da se terapija ne smije prekidati zbog rizika od komplikacija.

“Nakon dvadesetak dana regularnog podizanja propisane terapije na ginekologiji u podogoričkom Domu zdravlja, u toj zdravstvanoj ustanovi su naveli da antikoagulantnu terapiju nisu više dobijali i do daljeg ne znaju da li će uopšte stizati. Da situacija bude još ozbiljnija, lijek se ne može nabaviti ni privatno jer je opšta nestašica, tako da smo trenutno u naizgled bezizlaznoj situaciji”, pojasnila je Ana iz Podgorice.

“Proizvođači nijesu bili u mogućnosti da odobre broj ampula koje tržište u Crnoj Gori već mjesecima zahtijeva, stoga su isporučivali manje količine što je neminovno uticalo na zalihe”, kazali su “Vijestima” iz “Montefarma”

Sagovornica “Vijesti” je istakla da terapiju ne može da dobije uprkos činjenici da ima visok rizik od gubitka trudnoće i da je već jednom, prije nekoliko godina, izgubila trudnoću.

“Prema mojim saznanjima, terapija protiv zgrušavanja krvi daje se i pacijentima koji su preležali koronu zbog poremećaja zgrušavanja krvi, zbog čega je došlo do opšte nestašice ovog lijeka. Moje pitanje je šta ćemo za još nerođene bebe i njihove mame koje su prepuštene milosti ili nemilosti našeg zdravstvenog sistema koji je u očiglednom haosu. Kako nadležni mogu dozvoliti da trudnica koja mora uzimati svaki dan propisanu injekciju ostane makar i jedan dan bez terapije, umjesto toga, niko ne okreće glavu na očiglednu potencijalnu katastrofu?”, kazala je ona.

“Montefarm” je 25. februara raspisao tender za nabavku ampuliranih ljekova, među kojima se nalazi i terapija protiv zgrušnjavanja krvi. Nestašica pojedinih antikoagulantnih ljekova zabilježena je i u pojedinim zemljama regiona, gdje su zalihe medikamenata preusmjerene za liječenje oboljelih od koronavirusa, zbog čega su trudnice takođe ostale bez terapije.

Bonus video: