gostovanje u bojama jutra

Popović Samardžić: Neophodno potpuno zatvaranje, uticaj politike na donošenje mjera

Direktorica KCCG-a Ljiljana Radulović poručila da imaju dovoljno kadra, ljekova i potrošnog materijala za normalno funkcionisanje

44809 pregleda 665 reakcija 110 komentar(a)
Radulović i Popović Samardžić u Bojama jutra, Foto: TV Vijesti
Radulović i Popović Samardžić u Bojama jutra, Foto: TV Vijesti

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Ljiljana Radulović kazala je, komentarišući nove protivepidemijske mjere, da je pobornik najstrožih mjera, a posebno kada se ima u vidu trenutni broj zaraženih koronavirusom i hospitalizovanih zbog Kovida-19.

Radulović je, gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti, odbacila navode da je KCCG u kolapsu i istakla da se cifre o popunjenosti kovid sistema vjerodostojno predstavljaju javnosti. Trenutno je popunjeno, kako je kazala, oko dvije trećine kapaciteta za kovid pacijente.

"Kada dođe, a nadam se da neće doći taj dan, sigurno ću izaći i reći - ovo je kraj, ne možemo da odgovorimo potrebama građana. Mi imamo najnormalniji rad. To je definitino zlonamjerni komentar", rekla je direktorica KCCG.

Kazala je da je trenutno dostupno 15 odsto kapaciteta u KCCG-u i 30 kreveta u staroj medicinskoj školi. "To sve čini 35 odsto kovid kapaciteta bolnice, nadam se da ga nećemo upotrijebiti u skorije vrijeme, ali imamo dovoljno kadra, ljekova i potrošnog materijala da možemo da funkcionišemo", rekla je Radulović.

Istakla je da u Kliničkom centru nema nestašice ljekova protiv zgrušavanja krvi, kako na kovid klinici, tako i na ginekologiji.

Predsjednica Skupštine Ljekarske komore Milena Popović Samardžić poručila je da je potrebno potpuno zatvaranje države i kratke, efektivne mjere u suzbijanju epidemije, a ne "polumjere" koje se evaluiraju na sedam dana.

"Moramo da smanjimo kontakte, socijalnu interakciju, prosto - izolacija", rekla je Popović Samardžić u Bojama jutra.

Kazala je kako država mora da se pripremi za takav scenario, u smislu prireme Crvenog krsta, socijalnih službi, policije...

"Mislim da je već uveliko Vlada trebalo da počne da priprema strategiju da se uvede jedno takvo zatvaranje. Nije pošteno, po meni, donositi polumjere koje posebno pogađaju određene djelatnosti, a druge mnogo manje."

Popović Samardžić je ocijenila da politika ima veliki uticaj kada je u pitanju donošenje mjera.

"Vladi su stigli predlozi da se uvedu mnogo restriktivnije mjere, što nije usvojeno", istakla je.

Kazala je kako se ne smije dozvoliti scenario iz prošle godine sa turizmom.

"Sad je posljednji trenutak da se obave pripreme za turističku sezonu i suzbijanje ovako visoke transmisije. Moramo značajno da poboljšamo naš imidž na svjetskoj mapi", rekla je Popović Samardžić.

Neophodno je, kako je kazala, broj zaraženih spustiti na nivo koji epidemiolozi mogu da kontrolišu.

Poručila je da je potrebna rigorozna kontrola na granicima, te kazala da je nezadovoljna odlukom da za ulazak iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije i Kosova nisu potrebni testovi.

Popović Samardžić je ocijenila da se kroz javnu kampanju može postići ciljnih 70-80 odsto zainteresovanosti građana za vakcinaciju.

"Imam osjećaj da smo se opustili i prepustili politikanstvu, umjesto da smo nešto naučili i solidarisali se", kazala je komentarišući stanje godinu dana od početka epidemije.

"Zdravstveni radnici su umorni i imam osjećaj da neko preispituje njihove granice", istakla je predsjednica Skupštine Ljekarske komore.

Preporučujemo za Vas