projekat "srce sinjajevine"

Brendiraće mlječne proizvode sa Sinjajevine

Poljoprivrednici iz Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca i Žabljaka dobili mašine za pakovanje proizvoda

4454 pregleda 7 komentar(a)
Uručena pomoć za poljoprivrednike, Foto: Đorđe Cmiljanić
Uručena pomoć za poljoprivrednike, Foto: Đorđe Cmiljanić

Uz podršku Kraljevine Norveške kroz projekat “Norveška za vas - Crna Gora”, 20 poljoprivrednika iz Danilovgrada, Kolašina, Mojkovca i Žabljaka dobilo je mašine za pakovanje mlječnih proizvoda, ambalažu i ostali materijal, što će doprinijeti jačanju održivosti i konkurentnosti malih proizviđača sa planine Sinjajevine.

Kroz projekat "Srce Sinjajevine" ukupne vrijednosti od 52.000 dolara, koji su u partnerstvu sprovele opštine Danilovgrad, Kolašin, Mojkovac i Žabljak, urađene su i analize stanja u objektima za proizvodnju mlijeka na poljoprivrednim gazdinstvima na katunima Sinjajevine, kao i analize kvaliteta proizvedenih mlječnih proizvoda, a kreiran je i vizuelni identitet "Srce Sinjajevine" koji će omogućiti prepoznatljivo brendiranje ovih proizvoda.

"Naše četiri opštine povezuje zajedničko prijateljstvo, poslovna saradnja i korišćenje zajedničkog katuna na Sinjajevini. Uz podršku Norveške, uspjeli smo da za poljoprivrednike nabavimo dio opreme koja će pomoći da proizvode plasirate ne samo u našoj državi, nego i šire. Nadam se da ćemo zajedno sa timovima nastaviti da radimo na osavremenjavanju poljoprivredne proizvodnje u našim opštinama", rekla je predsjedinica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević.

Cilj projekta "Srce Sinjajevine" je podrška malim proizvođačima mlijeka i mlječnih proizvoda da unaprijede procese proizvodnje i kvalitet proizvoda, prošire se na nova tržišta i steknu relevantne sertifikate.

"Ovaj projekat je od izuzetne važnosti za naše opštine, jer vjerujem da će poljoprivreda dobijati zamahe u našim opštinama, kao osnova razvoja, tako da mladi ljudi shvate da mogu da od nje stvore lijep život. A kada smo udruženi, uvjek ćemo više znati i lakše napredovati", rekao je predsjednik Opštine Kolašin Milosav Bulatović.

Poljoprivredni proizvođači imali su i priliku da se upoznaju sa savremenim standardima proizvodnje, pronalaženjem finansiranja za unapređenje kvaliteta, proizvodnih procesa i prodaje.

"Opština Žabljak čini velike napore da ljudima koji se bave poljoprivredom i stočarstvom olakša uslove za život i rad. Sinjajevina je veliki resurs za proizvodnju zdrave hrane, a uz podršku Norveške uspješno smo sproveli projekat koji unapređuje proizvodnju", rekao je predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević.

"Kraljevina Norveška pružila je podršku značajnom projektu da se zajednički poboljšaju standardi, a mlječni proizvodi da se na bolji i savremeni način plasiraju na tržišta", rekao je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić.

Projekat "Srce Sinjajevine" finansirala je Norveška, u okviru javnog poziva za pružanje podrške poslovanju u okviru projekta "Norveška za vas - Crna Gora", sa 43.600 dolara, dok su opštine učestvovale sa 8.600 dolara.

"Zahvaljujući velikom zalagnju partnerskih opština koje su sprovele projekat, drago mi je što proizvođači i prerađivači mlijeka imaju šansu da unaprijede kvalitet i plasman proizvoda. Proizvodnja sira i drugih mlječnih proizvoda je strateški potencijal Sinjajevine, te može biti jedan od pokretača razvoja ovog kraja. Nadam se da će opštine nastaviti ovu dobru praksu i saradnju na novim projektima", izjavio je menadžer projekta "Norveška za vas - Crna Gora" Armen Čekić.

Projekat "Norveška za vas - Crna Gora" ima za cilj da doprinese ujednačenom socioekonomskom razvoju Crne Gore, kroz povećanje mogućnosti za zapošljavanje, podršku socijalnoj koheziji i unapređenje lokalne infrastrukture u manje razvijenim opštinama Crne Gore.

Projekat finansira Norveška sa 1,4 miliona eura, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija UN za projektne usluge (UNOPS).

Preporučujemo za Vas