Tivat: Rigoroznije kontrole počinju da daju rezultate

Predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i iskoristio priliku da pohvali, kako je rekao, koristan sastanak sa privrednicima i predstavnicima NVO sektora, sportskih organizacija i škola, koji je rezultirao kvalitetnim idejama za prevazilaženje problema izazvanih koronavirusom

6280 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Na današnjem sastanku Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje uTivtu zaključeno je da rigoroznije kontrole mješovitih patrola, naročito u trgovinskim objektima, počinju da daju rezultate kada je u pitanju pad broja aktivno oboljelih.

"Broj novooboljelih i dalje varira na dnevnom nivou, ali je ohrabrujuće što u posljednje vrijeme bilježimo trend pada. To je, između ostalog, nesumnjivo posljedica pojačanih mješovitih kontrola, a dugujemo zahvalnost i svim onim savjesnim građanima koji čitavo ovo vrijeme poštuju epidemiološke mjere", rekao je predsjednik opštine Tivat Željko Komnenović i iskoristio priliku da pohvali, kako je rekao, koristan sastanak sa privrednicima i predstavnicima NVO sektora, sportskih organizacija i škola, koji je rezultirao kvalitetnim idejama za prevazilaženje problema izazvanih koronavirusom.

"Neke od inicijativa sa prekjučerašnjeg sastanka proslijeđene su Vladi Crne Gore. Jedna od njih bila je da se, prvenstveno radi fizičkog i mentalnog zdravlja građana, otvore parkovi i igrališta u Tivtu, ali je negativan odgovor došao u vidu jučerašnjih mjera Instituta za javno zdravlje. Druga inicijativa odnosila se na dozvolu rada malim trgovinskim objektima, međutim na ovaj zahtjev još uvijek čekamo odgovor nadležnih", rekao je Predsjednik, dodavši da je Opština Tivat organizovala i štampanje informativnih plakata koji će na ulazima u trgovinske objekte građane upozoravati na krivičnu odgovornost u slučaju nepostupanja po važećim epidemiološkim mjerama, a ista upozorenja distribuiraju se i putem društvenih mreža.

Epidemiolog tivatskog Doma zdravlja Jelena Mršulja saopštila je podatke kojima raspolaže epidemiološka služba. Prema njenim riječima, u Tivtu trenutno ima 126 osoba zaraženih koronavirusom.

Ukupan broj od početka pandemije iznosi 2429, dok je broj oporavljenih 2303. Stopa četrnaestodnevne kumulativne incidencije sada iznosi 1140, čime je Tivat poslije dugo vremena izašao iz kritične četvrte grupe. Ona tvrdi da se, ovim trendom pada, može očekivati izlazak i iz treće grupe u skorijoj budućnosti, što bi Tivat izuzelo iz najrigoroznijih mjera koje su juče saopštene od strane Ministartstva zdravlja.

Komandir Odjeljenja bezbjednosti Tivat Ljubiša Rovčanin govorio je o aktivnostima policije, te je istakao kako službenici tivatskog Odjeljenja bezbjednosti vrše stalnu kontrolu međugradskog saobraćaja na poziciji kružnog toka u Radanovićima.

Pored toga, u periodu od 4. marta izvršeno je 12 kontrola poštovanja rješenja o samoizolaciji, kada je kontrolisano 273 lica i, prema njegovim riječima, nijesu zabilježene nepravilnosti. U istom periodu podnešene su 3 krivične prijave protiv 4 lica zbog kršenja epidemioloških mjera.

Dodaje i kako su krajnje intenzivirane zajedničke aktivnosti sa službenicima komunalne policije i komunalne inspekcije, te istakao kako zatvaranje Kotora usljed novih mjera Ministarstva zdravlja može dodatno olakšati tivatskim službama da kontrolišu epidemiološku situaciju.

Glavna sestra tivatskog Doma zdravlja Lidija Vujović rekla je da je ovoj ustanovi poslato 110 doza vakcine, te da je zadovoljna tokom imunizacije zaposlenih. U ovom trenutku, prema njenim riječima, spremno je 55 doza za najugroženiju populaciju, dok trenutno Dom zdravlja Tivat čeka nove doze vakcina kako bi se krenulo u širu imunizaciju stanovništva.

Istakla je da je, kada je u pitanju osoblje, epidemiološka situacija u ovoj ustanovi na zadovoljavajućem nivou, te da su kapaciteti u ovom trenutku gotovo na 100 odsto, a nakon što se veliki broj zaposlenih oporavio od virusa u proteklom periodu.

V.d. sekretarka Sekretarijata za inspekcijski i komunalni nadzor Jelena Šćekić osvrnula se na učinkovitost kombinovanih akcija sprovedenih u toku prethodnog vikenda i istakla kako su mješovite patrole napisale prekršajne naloge u ukupnom iznosu od 5.100 eura.

Navela je kako će se pooštrene kontrole trgovinskih objekata sada sprovoditi svakodnevno, te da očekuje da ovakve akcije daju rezultat u narednom periodu.

Nevena Božović iz tivatskog Crvenog krsta rekla je kako je u prethodnom periodu intenziviran priliv polovne odjeće i obuće, te da će se u narednim danima organizovati distribucija prema građanima koji su u potrebi.

Građani se, kako ističe, redovno javljaju i evidentno je da je socijalna situacija teška, ali smatra da država treba da reaguje sa sistemskim rješenjem ovog problema, naročito kada su u pitanju plate zaposlenih u zatvorenim djelatnostima.

Bonus video: