Sindikat medija: Nova mjera spriječiće rad mnogih medijskih radnika

Iz SMCG rekli su da status freelance novinara, fotoreportera i snimatelja nije regulisan ugovorima o radu, odnosno nikako nije regulisan

6820 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Sindikat medija (SMCG) pozvao je Vladu da odustane od nove mjere po kojoj zaposleni, prilikom kretanja između opština ili nakon 21 sat, moraju da, osim potvrde koju izdaje poslodavac, prilože kopiju ugovora o radu ili rješenje o zasnivanju radnog odnosa.

U SMCG smatraju da je ta mjera za sprečavanje širenja koronavirusa besmislena, jer će ograničiti i spriječiti rad mnogih novinara i medijskih radnika u Crnoj Gori koji nemaju riješen radni status.

"A sve to jer je država omogućila da ih pojedini poslodavci angažuju "na crno" bez posljedica", kaže se u saopštenju.

Prema istraživanjima SMCG, kako se navodi, posljednjih godina taj broj dostiže i 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih u medijima.

Iz SMCG rekli su da status freelance novinara, fotoreportera i snimatelja nije regulisan ugovorima o radu, odnosno nikako nije regulisan.

"Naše koleginice i kolege koji rade za strane novinske kuće, zbog te mjere, takođe neće moći da obavljaju svoje profesionalne zadatke", naveli su iz SMCG.

Oni su kazali da istovremeno protestuju zbog jučerašnje odluke Vlade i nadležnih ministarstava da javnost o novim mjerama protiv koronavirusa obavijesti putem konferencije za novinare, bez novinara, fotoreportera i snimatelja.

Prema njihovim riječima, nadležni su tako izbjegli odgovore na brojna otvorena pitanja, a građani su ostali uskraćeni za pune informacije i pojašnjenja novih mjera.

To je, kako su rekli iz SMCG, potpuno suprotno od deklarativnih najava nove Vlade o punoj transparentnosti njenog rada.

"Istovremeno, SMCG upozorava da se u posljednje vrijeme novinari, fotoreporteri i snimatelji sve češće ne pozivaju na događaje, a dešava se i da kada se pozovu bez objašnjenja im bude zabranjeno fotografisanje", navodi se u saopštenju.

Iz SMCG kazali su da se to desilo prije nekoliko dana, prilikom dolaska drugog kontingenta ruskih vakcina iz Srbije na podgorički aerodrom.

"Ako je obećala punu transparentnost, nova Vlada to mora dokazati i djelima, a ne samo riječima”, poručili su iz SMCG.

Bonus video: